Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

l š / 25.7.2018. 9:01:59

Prije 15 godina na stupove za ogradu stavili smo teraplast koji je danas jako oštećen i trebalo bi ga obnoviti. Kako najjednostavnije skinuti teraplast da obojimo stupove? Ako se ne da skinuti kako sanirati? Hvala. Pozdrav.

ODGOVOR

TERAPLAST zagrijati let lampom ili građevinskim fenom i postrugati do podloge. Ako je podloga oštećena pregletati REPRARTURNIM MORTOM F i obojati bojom za beton.

M B / 25.7.2018. 0:26:41

Poštovani, imam u kući koju renoviram navučen sep na zidovima. Sep je vrlo čvrst, ne ljušti se. Na koji način da izravnam zidove da budu glatki?

ODGOVOR

Površinu dobro otprašiti i impregnirati neposredno prije, UNIVERZAKONCENTRAT GRUNDom razrijeđenim s vodom u omjeru 1:1. Čistu površinu pregletati TERANILOM u dva sloja uz mogućnost armiranja u sloju TERANILA staklenom mrežicom IN 70.

M s / 23.7.2018. 15:22:18

pošto schedelov dimnjak iznutra nema izolacijske ovojnice oko tuljaka pa u zimi dolazi do kondenzacije,čime je najbolje izolirati izvana betonske elemente na fasadi i dimnjak iznad krova

ODGOVOR

Najbolje je vaš upit uputiti SCHIEDEL-u koji je proizvođač elemenata za dimnjake. Prema našem iskustvu ako niste prilikom zidanja ugrađivali toplinske ovojnice naknadnom ugradnjom toplinske izolacije nismo sigurni da ćete riješiti problem kondenzacije.

s v / 19.7.2018. 11:44:29

Poštovani dali se podrumski zid koji propušta vanjsku vodu a djelomićno je obložen pločicama,može sanirati hidrostopom i hidroprotektom preko pločica

ODGOVOR

Hidroizolacije koje proizvodimo namijenjene su za izolaciju prije postave bilo kakve obloge a ne naknadno na izvedenu oblogu, dakle kratki odgovor je: ne može .

d m / 18.7.2018. 14:08:34

na novu pomoćnu zgradu građenu od betonskih blokova (rađena prije dva tjedna) htjeli bi staviti nekakvu fasadu zbog vizualnog dojma. Molim savjet naravno da nije preskupa i zahtjevna izvedba.

ODGOVOR

Betonske blokove ožbukajte produžnom žbukom VC 50 u debljini do 2 cm uz prethodnu obradu cementni špricom a završno VC 50 žbuku možete obraditi po želji, bojanje fasadnom bojom TERATON V ili dekorativnom žbukom po izboru SEPZ2, SILIKATNA,SILIKONSKA,AKRILATNA u boji, granulaciji i teksturi po izboru.

B / 12.7.2018. 12:11:55

Poštovani Da li imate u svom proizvodnom programu nešto čime bih mogao sanirati djelomično roniranu vanjsku betonsku ogradu? Beton je na mjestima djelomično oljušten-roniran od soli i smrzavice preko zime. Hvala

ODGOVOR

Betonsku površinu očistiti i odstraniti sve loše dijelove. Dobro otprašiti i oprati vodom pod pritiskom i površinu popraviti tj. ožbukati cementnom žbukom C80 uz prethodnu obradu cementnim špricom 2 ekstra. Nakon žbukanja po potrebi površinu pregletati REPARATURNIM MORTOM G ili F. Po želji površinu obojati bojom za beton AKROTON.

a l / 11.7.2018. 16:53:50

Poštovani do prije2g smo grijali na drva svaku prostoriju zasebno,a tada smo ugradili centralno grijanje(također na drva).Zimus su u sjevernoj sobi čiji je jedan zid 20tak cm u zemlji izbile plijesnive mrlje(mjestimice bijele a mjestimice crne)neugodnog mirisa koje sa po ljeti gotovc da su nestale same od sebe.Molim savjet.Hvala unaprijed.L.A.

ODGOVOR

Pojava kondenzacije je uobičajna pojava u današnje vrijeme zbog nedovoljne ili nedostatne toplinske ili hidro izolacije , ili obje. Ugradnjom centralnog grijanja manje je izmjene zraka u prostoru te izjednačavanja vanjske i unutarnje temperature. Potrebno je sanirati tako de se mikroorganizmi očiste vodom i posuše, ostrugati glet masu i boju do žbuke i onda žbuku dobro natopiti biocidinim sredstvom za sprječavanje daljnjeg razvoja TERACID. Ako je zaraza veća postupak treba ponoviti. Nakon tretiranja TERACID-om površinu pregletati i obojati unutarnjom bojom sa dodatkom biocida.

S P / 10.7.2018. 22:40:18

Postovani Kuca je sagradzena 1976..Polovina drugog kata je otvorena prohodna terasa sa balkonom iznad dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje, priblizno 50m2. Zavrsni sloj terase su teraco plocice postavljene na pesku a hidroizolacija je bitumenska. Nakon 42 godine i ovogodisnje obilne kise na tavanu 1 kata pojavile su se mrlje. Teraco plocice su ostecene, na mesta raste trava i sve je za mjenanje. Okapnica balkona je isto ostecena. Planiramo da odstranimo sve do AB ploce. Molim za Vas savet kako sanirati -rekonstruirati terasu i koje termoizolacije, hidroizolacije i sve ostale slojeve postaviti. Ljepi pozdrav, Sonja.

ODGOVOR

AB ploču, ako je oštećena, prvo pokrpajte glazurom ili suhim betonom ili REPARATURNIM MORT-om, ovisno o oštećenju. Ugradite ljepenku (koja se vari) te izvedite plivajuću glazuru s toplinskom izolacijom pločama XPS u željenoj debljini. Obavezno ugradite okapne profile. Na izvedenu glazuru ugradite hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK , u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm, po potrebi na spojevima ugradite traku za brtvljenje ili kutne elemente. Nakon izvedene hidroizolacije, podne obloge kao keramika kamen i sl. lijepite ljepilom TERATEKT FLEKS-om.

A V / 9.7.2018. 22:30:59

Postovanje imam jedno pitanje,,,hocu u kucu uraditi podno grijanje i bjeli mramor ,,,modjutim cula sam da je nekome od grijanja pozutio kamen,,,pa me zanima sta vi kazete i vase misljenje

ODGOVOR

Vaš upit trebate proslijediti nekom izvođaču podnog grijanja. Samoborka d.d. je proizvođač građevinskog materijala ali se ne bavi podnim grijačima niti mramorom.

M K / 7.7.2018. 11:26:24

Poštovani, trenutno sam u fazi izrade fasade. Dio kuće se oblaže sa grafitnim stiroporom i za taj dio su u dućanu rekli da se treba koristiti drugačije lijepilo u odnosu na dio koji se izvodi s bijelim stiroporom. Kasnije sam slučajno bacio pogled na vaš letak s Etics sustavima i vidim da bi to lijepilo za grafitni trebalo biti SAMOTERM. Oni su mi dovezli SAMOTERM F. Da li da inzistiram na zamijeni ili će i SAMOTERM F biti u redu?

ODGOVOR

TERMOZOL EKSTRA je toplinski sustav s grafitnim pločama koji je certificiran sa SAMOTERM+ SAMOTERM GLET te bi bilo bolje da ste dobili to ljepilo, SAMOTERM F je također ljepilo koje se upotrebljava u toplinskim sustavima te se može upotrebljavati i za zaštitu grafitnih ploča. Razlika između proizvoda je u debljini frakcije koja je u ljepilu. Ako se sustav izvodi sa SAMOTERM F , preporuka je obratiti pažnju ne debljinu armaturnog sloja koja treba biti minimalno 4-5 mm.