Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M G / 4.9.2018. 12:24:08

Poštovanje,dali je ljepilo Samoterm F za lijepit kamenu vunu? hvala

ODGOVOR

Polimer-cementni mort SAMOTERM F komponentna je certificiranog fasadnog sustava TERMOZOL STANDARD i primjenjuje se za lijepljenje i armiranje kamene vune.

M K / 2.9.2018. 23:05:36

Postoveni, na obiteljskoj kuci stara je zbuka u odlicnom stanju i prosle godine je prebojana standarnom bijelom fasadnom bojom, sada bi stavljali stiropornu fasadu, treba li skidati boju ili se moze lijepiti direktno na nju? Hvala

ODGOVOR

Ukoliko boja ima dobru prionjivost na podlogu, istu nije potrebno u potpunosti uklanjati s podloge. Prije lijepljenja ploča površinu impregnirati KONTAKT GRUNDOM.

S S / 2.9.2018. 12:10:22

Molim pomoć...prije nekoliko godina na kuću smo postavili izolaciju - stiropor i stavili sve do završne faze - bojanja Sad smo primjetili da nam n površinu izbija zelenilo ( vjerojatno od vlage jer je istaknuto kad pada kiša) Može li se to oprati i kako ? Hvala

ODGOVOR

Pored pranja fasade vodom pod tlakom i tretiranja biocidnim sredstvom TERACID, svakako je potrebno temeljito pregledati sve površine, obzirom na vremenski period od izvođenja, kako bi se utvrdila eventualna potreba sanacije armirajućeg sloja, prije nanošenja završno dekorativne žbuke.

H D / 30.8.2018. 23:19:12

Treba li ukloniti postojeću žbuku sa fasade kuće prije nego se zaštiti toplinskom izolacijom (stiroporom)?

ODGOVOR

Priprema podloge kod izvedbe novog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju ovisi o procjeni stanja postojeće žbuke, te nastavno donosi odluka o eventualno potrebnom uklanjanju iste.

Z B / 29.8.2018. 13:23:29

Poštovani, Molim vas prijedlog izvođenja hidroizolacije podruma/suterena te okviran trošak materijala ako je moguće. Vlasnik sam obiteljske kuće iz 1960 (lokacija Vrapče) i u tijeku je adaptacija. Postojeći podrum je zbog male visine dodatno iskopan za cca 50cm te je na glinicu izlivena betonsko armirana ploča 10 cm debljine. Na taj način sam prekinuo staru hidroizolaciju koja je bila dobra – podrum je bio suh. Tlocrtno se radi o 50 m2 površine. U prilogu je skica podruma. Vanjski zidovi nisu dirani tako da ne znam da li postoji neka izolacija i s vanjske strane. Prva ideja je bila postavljanje V4 ljepenke horizontalno i vertikalno do ruba gdje bi se pokušalo spojiti sa starom ljepenkom/katranom na spoju temelj-zid. Nisam siguran da je ovo najbolje rješenje koja će onemogućiti prodor vlage i vode, a nadam se da mi vi možete pomoći u odluci. Srdačan pozdrav

ODGOVOR

U mogućnosti smo vam ponuditi polimer cementne hidroizolacijske premaze, sa svim pratećim materijalima. Kako nismo zaprilimili skicu (nije predviđeno slanje dokumenta putem rubrike Pitanja) , molim da istu proslijedite na mail samoborka@samoborka.hr.

I S / 28.8.2018. 11:19:59

Postovani,imam u kuci zid od stare cigle koji bi htjela zadrzati.Neznam scime da ocistim zbuku sa cigle i ocistim fuge,te scime da napravim nove fuge i premazem ciglu za zastitu a da bude mat.Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Postojeću žbuku potrebno je mehanički odstraniti sa zida, te temeljito očistiti fuge u dubinu 1,5 do 2 cm. Površinu temeljito otprašiti (prepopručamo upotrebu četke i vode ili industrijskiusisavač). Fuge između opeke zapuniti MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE M 10. Nakon najmanje 10 – 14 dana cijelu površinu impregnirati vodom razrijeđenim SANIKTIL KONCENTRATOM.

M M / 27.8.2018. 7:37:25

Postovani kako da zastitim plocu betonsku zbog vlage i kise koja je ravna a na nju ce doc brvnara.po ploci ce da se gazi,a ispod su stambeni prostori.

ODGOVOR

Preporučamo betonsku ploču zaštititi polimer-cementnim hidroizolacijskim premazom za površinsku zaštitu betona, BETONPROTEKT DUOELASTIK ili BETONPROTEKT MONOELASTIK.

m k / 26.8.2018. 9:21:41

Pozdrav i molim Vas da mi odgovorite na sledece pitanje. Imam staru kucu koja je ozidana od kamena debljina zida 60-70 cm . uradjena fasada sa betono pa je ponegdje od starosti ispucala. Zanima me dali bih postigao sto u toplotnoj izolaciji da stavim stiropol ili da uradim demira samo bez stiropola? unaprijed veliko HVALA1

ODGOVOR

Dodatna toplinska izolacija svakako bi poboljšala energetska svojstva objekta, uz napomenu da se ne preporuča izvedba toplinskog sustava na objektima s trajno prisutnom kapilarnom vlagom.

m / 24.8.2018. 15:41:17

Poštovani, koja bi trebala biti debljina borera za ubrizgavanje Saniktil tekućine u zid od pune cigle debljine 70-ak cm, re koliki bi trebao biti razmak između rupa?

ODGOVOR

Preporučeni promjer rupa u zidu za izvedbu horizontalnog prekida kapilarne vlage injektiranjem SANITKIL KONCENTRATOM je 20-30 mm. Rube se buše iznad visine temelja (vani) ili poda (unutra) pod kutom 30 – 45°, u dva reda Razmak između rupa u jednom redu treba biti 10 – 12 cm, a izme􀃿u redova 8 – 10cm. Dubina rupa treba biti 5 cm manja od debljine zida. Kod zida debljine 70 cm preporučamo bušenje zida s obje strane!!

D / 23.8.2018. 11:59:13

Poštovani,postavio bih kocku od garaže do ceste.Pa me zanima koliko moram kocku ostaviti višlju prilikom postavljanje tako da poslije nabijanja bude na istoj visini kao pločice u garaži.

ODGOVOR

Opločane površine vibriraju se s ciljem izjedanačavanja visine postavljenih opločnika, prilikom čega ne dolazi do „nabijanja“ te ih nije potrebno postavljati više od postojeće obloge. Željenu visinu postižete sabijanjem podloge, odnosno donjeg nosivog sloja, pri čemu treba uzeti u obzir potrebne debljine gornjeg nosivog sloja, agregata na koji se opločnik postavlja te same visne opločnika.