Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D 2 / 3.10.2018. 14:11:58

Poštovani, vanjsku betonsku teracu površine cca 16 m2 bih zaštitio od atmosferskih utjecaja, da se ne stvara mahovina i da je lako očistiti (pomesti). Ploča ne pusta vodu. U budućnosti možda bude neka nadogradnja. Da li da samo obojam ili da stavim neki hidroizolacijski namaz kao završni sloj? Hvala i lijep pozdrav!

ODGOVOR

Površinu terase možete premazati BETOSILOM kako biste smanjili vodoupojnost betona i time ga dodatno zaštitili. Ukoliko je vaša terasa AB ploča iznad korisnog prostora istu je potrebno hidroizlirati napr. primjenom BETONPROTEKTA MONOELASTIK.

V v / 2.10.2018. 16:11:33

Poštovani, nakon završene fasade i krova trebao bih strojno ožbukati zidove i stropove na debljinu žbuke 1,5 cm. Molim vas preporuku da li raditi sa Samoborka vapneno-gipsanom ili cementno-vapnenom da bi se izbjeglo eventualno pucanje unutarnje žbuke? Da li postoji cementna ujedno i podloga i fina završna? Unaprijed zahvalan,

ODGOVOR

Za obradu unutarnjih zidova i stropova u traženim debljinama mogu se primjenjivati i vapneno-cementna žbuka VC 40 i gips-vapnena žbuka GV 10 bez opasnosti od pucanja žbuke, ukoliko se iste primjenjuju na zdravim i nosivim podlogama, te izvode prema uputama proizvođača. Prednost pojedinih materijala može biti uvjetovana vrstom podloge, zahtjevom završne obrade i sl. Gips-vapnen žbuke u pravilu se izvode zaglađene, dok se vapneno-cementne žbuke, kao podloga za soboslikarske radove, filcaju ili dodatno obrađuju finom žbukom.

M V / 29.9.2018. 17:39:53

Poštovani,s kojim proizvodom mogu zakupiti rupe u betonskom zidu,budući da mi je električar razvlačio kablove od struje po cijelome stanu i ukopavali ih u zid?Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Šliceve u betonskom zidu možete zakrpati GISPOGLETOM ili REPARATURNIM MORTOM R4 250 ovisno o predviđenoj daljnoj obradi betona!

A / 26.9.2018. 12:14:17

Zeus oplocnici debljine 8 cm, zreli su za pranje, ponajprije zbog mahovine i crnog taloga (10godina). Naručio sam Karcher K5 Full Control ali mi je prijatelj rekao da visokotlačni perač može oštetiti gornji sloj oplocnika (moj Zeus je hrapav i u nekoliko nijansi crvene boje). Imate li neku preporuku pod kojim kutom i kojim intenzitet om je najbolje prati opločnike? Hvala

ODGOVOR

Pranje visokotlačnim čistačima uobičajen je način održavanja opločenja i samo pranje ne može biti uzrokom eventualnih oštećenja.

a / 25.9.2018. 17:39:36

Poštovani, molim za savjet o izboru vrste fasadne boje. Imam kuću pod Velebitom ožbukanu cementnom žbukom prije 20-tak godina, te je sada želim ponovno obojati.Fasada je mjestimično mrežasto ispucala, ali ne propušta vodu.Napominjem da su vremenske prilike ovdje snažne,bura, kiša,zimi ponekad led odnosno velike temperaturne razlike ljeto-zima. Zahvaljujem na savjetu! Srdačan pozdrav, Ante

ODGOVOR

Za bojanje fasadnih površina izloženih agresivnijem utjecaju atmosferilija preporučamo silikonsku boju SILIKONKOLOR. Kako ste u upitu naveli da je „fasada“ mjestimično paučinasto ispucala preporučamo nanošenje završno dekorativne žbuke tipa TERAKRIL Z ili SILIKONSKA ŽBUKA Z uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM .

D Č / 24.9.2018. 16:23:18

Postovani, Molim vas za savjet ako moze. Radi se spoju dvije ploce. Jedna napravljena prije 4 godine druga prije nepune godine. Ispod je poslovni prostor u komadu. Na spoju te dvije ploce uslijed i ne prevelike kise naravno curi.. Moj otac je vec pokusavao sanirati no bezuspjesno. Najprije nekom hidroizolacijom (nezavrsni sloj) pa dvokomponentnim epoksidom, pa jos nekim ljepilom za stiropor no naravno nista nije zacepilo. Prva dva sloja su popucala u sredini i napravio se otvor a sa zadnjim slojem je napravljen brijeg kao lezeci policajac.. no voda i dalje curi. Mozete li mi dati neki savjet sta da napravim? Cime to sanirati? Hvala unaprijed. Lijep pozdrav

ODGOVOR

Na postojećoj „ploči“ potrebno je punoplošno izvesti hidroizolaciju uz primjenu elastičnih brtvenih traka na spojevima ploče, kao i sve ostale slojeve ravnog krova!

n m / 24.9.2018. 16:01:16

Postovani, Moja kuca se nalazi odmah uz susjedovu. Izmedu nas na mjestima ima od 30 cm razmaka pa do 1 metra razmaka (ovisno kako gdje po duzini kuce). Zelio bih iz vani srediti taj zid da vise ne vlazi unutar kuce ali ne znam na koji nacin jer skelu je tu nemoguce postaviti. Hvala na bilo kakvoj ideji! Unaprijed zahvalan,Niko

ODGOVOR

Potencijalni izvođač radova po obavljenom uviđaju na objektu trebao bi biti u mogućnosti dati prijedlog.

v m / 24.9.2018. 12:21:33

Na vanjskom zidu konobe popucao mi je kulir na par mjesta. -Lijepo molim savijet za sanaciju i odgovor, na pitanje : moze li se kulir farbati??,Zahvaljujem na odgovoru uz lijepi pozdrav

ODGOVOR

Pukotine na površinama obrađenim pranim kulirom nastaju najčešće kao posljedica djelovanja kapilarne vlage u podlozi. Ovisno o stupnju oštećenja sanaciju možete izvesti krpanjem )spojevi staro-novo ostahi najčešće vidljivi) ili izvedbnom novog pranog kulira, uz prethodno uklanjanje postojećeg. Prani kulir možete obojii fasadnom bojom TERATON V.

m č / 24.9.2018. 8:49:08

kojim ljepilom lijepiti stiropor na strop od OSB ploča?

ODGOVOR

Samoborka d.d. je proizvođač građevinskog materijala – žbuka, premaza, građevinskog ljepila, boja (za fasade, betone, zidove), betonske galanterije, kamenih agregata i sl.. Naš ljepilo je namijenjeno za ljepljenje i gletanje toplinsko izolacijskih ploča nije ispitano u sustavu s OSB pločama. Najbolje je obratiti se proizvođaču OSB ploča koji će vas savjetovati s kakvom vrstom ljepila možete lijepiti ploče stiropora.

G M / 23.9.2018. 16:39:49

Poštovanje. Imam pitanje. Farbamo drvene prozore u bijelo, a nakon skidanja stare tamnije boje, kitanja i premazivanja bijelim lakom na bazi vode ili čak i prvo temeljnom bojom, pa onda lakom, stalno izbija žuta boja. Što bi mogao biti uzrok? Jel smola? Jel zbog duhanskog dima ili nešto treće? Kako ofarbati u bijelo, a da ne bude žuto? Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. je proizvođač građevinskog materijala – žbuka, premaza, građevinskog ljepila, boja (za fasade, betone, zidove), betonske galanterije, kamenih agregata i sl.. Ne bavimo se drvetom. Najbolje je da pitate proizvođača boje koju koristite ili nekog profesionalnog stolara.