Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N S / 16.10.2018. 14:56:47

Pozdrav! Stavljam stiropor fasadu i zanima me je li bolje za završni sloj staviti akrilnu ili silikonsku žbuku.

ODGOVOR

Silikonska žbuka, kao i akrilatna, visoko je vodoodbojna, a u odnosu na akrilat, ima bolju paropropusnost. Osim toga, zbog svog sastava, silikonske žbuke otpornije su na eventualnu mogućnost zaraze mikroorganizmima.

M B / 16.10.2018. 8:41:06

Kako održavati stup od teraplasta koji je zapišan od pasa? Ostaju fleke, do koje temperature vode se smije zaljevati stup? Da li se smiju stavljati kakva kemijska sredstva?

ODGOVOR

Poštovani TERAPLAST možete oprati toplom vodom (30-35oC) i blagim detergentom (detergenta za suđe ili sl). Ne preporučamo primjenu agresivnih sredstava za čišćenje.

B D / 11.10.2018. 14:36:24

lijepo molim sa kojim materijalom ožbukati dimnjak na tavanu, dimnjak je od cigle /stara gradnja/

ODGOVOR

Za žbukanje dimnjaka preporučamo vapneno-cementnu žbuku VC 50, uz prethodno nanošenje CEMENTNOG ŠPRICA!

H B / 10.10.2018. 20:40:05

Dobar Dan, Postavio bih Vaše ploče na okoliš oko kuće. Podloga je nasip...je li potrebno podlogu prije postavljanja betonirati ili samo onaj dio gdje će automobil biti parkiran (imamo cca 180m2). Hvala

ODGOVOR

Betonske ploče debljine 38 mm prepopručamo za opločenje površina namijenjenih za pješačko opterećenje, dok za površine izložene „prometnom“ opterećenju preporučamo OPLOČNIKE debljine 6 cm. Ukoliko se ipak odlučite za postavu ploča na parkirnu površine potrebno je prethodno izvesti AB ploču na koju će ploče biti zalijepljene fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS. Na ostalim površinama ploče postavljati na sloj agregata 2-4 mm uz prethodnu pripremu podloge sukladno tehničkoj uputi.

N M / 9.10.2018. 11:37:55

Pozdrav, mozete mi preporuciti neko sredstvo,premaz s kojim bih mogao zastititi staru ciglu na pecenjari? hvala lp

ODGOVOR

Staru ciglu možete zaštititi SILIKOSAM KONCENTRATOM.

D B / 7.10.2018. 18:28:31

Poštovani, prije 8-9 godina mi je rađena fasada na kući. Kulir je teraplast G5. Primjetio sam da se južna strana okrenuta suncu počela mrviti (ljuštiti). Ostale strane su OK. Molim vas što bi trebalo napraviti, a da se zaustavi ljuštenje kulira?

ODGOVOR

Površinu obrađenu TERAPLASTOM koji se trusi potrebno je prestrugati kako bi se uklonili svi slabodržeći dijelovi, otprašiti, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM 65 te navući nosivi sloj TERAPLASTA. Alternatino možete površinu nakon čišćenja prebojati AKROTONOM.

M K / 7.10.2018. 12:59:01

Poštovani, molim Vas informaciju može li se boja nanositi izravno na goli beton? Pitam za dvorišne parapetne zidiće i kućicu za kante - je li nužno prvo nanijeti žbuku (i ostalo) ili se bojati može direktno beton? Lijepi pozdrav, Maja

ODGOVOR

Ukoliko vam odgovara površinska tekstura betonske podloge istu možete samo prebojati AKROTONOM – bojom za beton.

g m / 5.10.2018. 12:28:35

poštovan ,ja kao i svi drugi imam problem s vlagom.Pola moje kuće,koja je stara 150 godina je ukopana u brdo,naravno bez izolacije,Prostoriju koja je uz brdo,moj prijatelj je premazao HIDROSTOPom,i smanjila se vlaga,međutim sad je voda prodrla u slijedeću prostoriju koja je moj dnevni boravak i to je počelo odozdo,pa sve skoro do samog vrha zida/i zahvaćen je cijeli zid, a počinje i na susjednom.Ja sam starija,živim sama,i molila bi savjet za sanaciju toga koji nije najskuplja opcija. Zid je skroz uništen,napuhao se ,plijesan nastala.ja sam to strugala ali stalno se napuhavaju novi slojevi. molim vas nekakav savjet jer je tu postalo nemoguće živjeti,a svi kažu da je to nemoguće riješiti.Možda ipak.... puno pozdrava Goranka

ODGOVOR

Premazivanjem površina hidroizolacijskim premazom spriječen je prodor vlage na tretiranim površinama ali i „usmjeren“ na okolne površine koje nisu izolirane. Nažalost jedino trajno rješenje bilo bi izvedba izolacije s vanjske strane objekta što je očito nemoguće izvesti. Eventualna izvedba hidroizolacije s unutrašnje strane je moguća ali za konkretniji prijedlog sanacije potrebne su nam dodatne informacije.

V C / 4.10.2018. 14:13:30

Postovani, podigao sam kat kuće u cigli prije 10 godina, te tek sada krenuo u realizaciju adaptacije prostora. Kuca se nalazi 30tak metara od mora, na otoku s blagom klimom, povremenom kisom u jesnskom i zimskom periodu. Molim Vas savjet oko vrste i debljine fasade i izolacije najvise zbog vlage koje ima dosta. Zahvaljujem i srdacan pozdrav, Vedran

ODGOVOR

Prije izvedbe toplinskog sustava potrebno je temeljito pregledati sve vanjske zidove. Ukoliko na istima postoje tragovi isoljavanja podlogu je potrebno premazati ANTISOLOM prije nastavka radova. Kako u upitu niste naveli vrstu i debljinu vanjskog zida nismo u mogućnosti preporučiti potrebne debljine toplinske izolacije. Obzirom na navedene klimatske uvjete preporučmo EPS F, EPS ploče s grafitom, i završnu obradu SILIKONSKOM ŽBUKOM Z.

N Š / 4.10.2018. 9:11:25

Poštovani, možete li mi preporučiti vaše hidroizolacijsko impregnacijsko sredstvo za unutarnju primjenu koje bi mogla upotrijebiti budući da mi na stropu kupaonice izbija vlaga uzrokovana oštećenjem vanjske fasade. Budući da se radi o stanu u zgradi i vanjska fasada se neće tako brzo sanirati, a kupaonica je novouređena, trebala bi sredstvo kojem bi impregnirala dio stropa koji nastrada svaki put kad pada kiša. Lijep pozdrav

ODGOVOR

Kako bi trajno riješili problem provlaživanja potrebno je ukloniti uzrok, odnosno sanirati vanjska oštećenja na kojima dolazi do prodora vode. Kao privremeno rješenje možete primijeniti polimer-cementni hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT koji je potrebno nanijeti direktno na AB podgled stropa (prethodno je potrebno odstraniti postojeće slojeve žbuke, gleta i boje), te dalje obraditi ovisno u postojećoj obradi stropa. HIDROPROTEK će sprijeciti direktan prodor na mjestu na kojem je primijenjen, ali će se vlaga, ukoliko se ne ukloni uzroka, kapilarbno širiti izvan zone zahvata sanacije.