Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

O B / 30.10.2018. 11:23:57

Početkom 80-ih godina moj otac je kupio kod vas perlit žbuku koju je sam nanio na građevinsku ciglu. Nakon nanošenja perlita stavio je ukrasnu fasadnu žbuku koja sada otpada. Usput rečeno i perlit je otpao u predjelu suterena tamo gdje se nalazi prva ploča koja je je na udaru kiše i vlage . U tom dijelu perlit je skinuo i nanio cementno pjeskovitu žbuku(običnu žbuku). Pošto je nedavno otpao jedan dio završne faze ispod kojeg se nalazi sloj perlita.. molim vas da mi pomognete na koji način ponovo nanjeti fasadnu zaštitnu žbuku na postojeći sloj perlita, odnosno što vi konkretno iz svog programa preporučate. Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

ODGOVOR

Poštovani, Prije svega potrebno je utvrditi uzroke oštećenja završne i podložne žbuke kako bi se odredio sami način sanacije. Ukoliko je podložna perlitna žbuka zdrava i čvrsta moguće je nanošenje novog sloja završne žbuke. Iz vašeg upita nije jasno o kojoj se završnoj žbuci radi. Molim da nam se javite za detaljniji prijedlog sanacije.

D S / 30.10.2018. 9:41:35

POSTOVANI DA LI JE PROBLEM AKO RADIM FASADU A NISU GOTOVI UNUTRASNJI RADOVI, NAIME IMAM RJESENU SVU VANJSKU OVOJNICU I STAVIO BI FASADU SADA A UNUTRA NIJE RADJENO NISTA

ODGOVOR

U pravilu se fasaderski radovi izvode nakon što je već izvedeno unutarnje žbukanje.

D J / 29.10.2018. 15:28:49

Poštovani, Završna fasada je u pitanju. Da li je bolje zabranjen fasade ili naručiti odmah smjesu u boji...boja antracit je u pitanju...koja je razlika u cijeni i kvaliteti?

ODGOVOR

Ukoliko se vaše pitanje odnosi na razlike i prednosti nanošenja obojene završne žbuke ili naknadnog bojanja završne žbuke odgovaramo slijedeće: Završne pastozne žbuke u pravilu se koriste već obojene. Dodatno nanošenje sloja boje svakako doprinosi kvaliteti i otpornosti fasade, poglavito u slučaju tamnih tonova kada je preporuka korištenje dodatnih premaza sa posebnim pigmetima koji povećanom refleksijom smanjuju zagrijavanje površine i posljedično mogućnost pojave građevinskih šteta..

I D / 28.10.2018. 21:23:19

Poštovani,unutarnji zidovi su obloženi SEP-om,prošlo je 10 godina od postavljanja.Sad bi htjeli ravne i glatke zidove.Molim savjet šta i kako-gletanje ili.......??? Hvala unaprijed

ODGOVOR

Unutarnje zidove obrađene SEP-om preporučamo zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA., uz prethodnu čišćenje, otprašivanje i impregniranje podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br 65. FINU ŽBUKU EKSTRA moguće je nanositi u sloju debljine do 1 cm .

D / 27.10.2018. 18:47:52

Postovani,postoji li kakvo sredsto za premazivanje brusenog kulira,on je sada blijede cementne boje,zelio bih da bude onako izvorno tamne boje.Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. u ponudu ima i poizvode za površinsku zaštitu, odnosno hidrofobiranje, betona koje neznatno utječe i na izgled podloge Preporučamo izvedbu probne površine!

M T / 21.10.2018. 17:22:38

Imam staru fasadu ljustise boja fasadeksa dali mogu to ostrugat navući ljepilo za stiropor i stavit mrežicu

ODGOVOR

Sve slabodržeće dijelove boje potrebno je ukloniti do čvrste i nosive podloge. Nakon temeljito otprašivanja ili pranja vodom pod tlakom, potrebno je suhu površinu impregnirati KONTAKT GRUNDOM, prije nanošenja odgovarajućeg materijala ovisno o vrsti podloge. Ukoliko je podloga beton ili jaka cementna žbuka armiranje preporučamo izvesti SAMOTERMOM F. Ukoliko je podloga produžna žbuka preporučamo FINU ŽBUKU EKSTRA.

M K / 19.10.2018. 19:11:55

Poštovani! Može li se disperzivna(periva)boja za unutarnje zidove bojati ponovo sa istom ili se mora strugati?

ODGOVOR

Ukoliko periva boje ima dobru prionjivost na podlogu, i nije nanesena na već postojeće prethodne slojeve boja, moguće je nanošenje novog sloja perive boje.

d / 19.10.2018. 16:23:18

poštovanje,propušta mi šterna na grlu piše 1901 prosle god sam je oprao wošem i očistio sta mi preporučate da nije previše skupo a da zaustavi propuštanje.unaprijed hvala.

ODGOVOR

U koliko je podloga, zdrava i bez vidljivih oštećenja, te temeljito očišćena preporučamo nanijeti polimer-cementni hidroizolacijski premaz HIDRO PROTEKT zidarskom četkom u tri sloja, križno!.

N G / 17.10.2018. 10:40:35

Postovani, Vasim materijalom sam manje vise uradio cijelu kucu i mogu vam reci da sam iznimno zadovoljan i kao investitor a majstori su isto potvrdili. Medzutim jedan od zidova kojeg sam izgleta s extra teranilom nije 100%ravan pa vas pitam za savjet, da li na zid izgletan svjeze staro cca 20 dana mogu nanjeti drugi materijal i koji za izravnati zidove. U ocekuvanju odgovora lijep pozdrav.

ODGOVOR

Pregletani zid teško je naknadnim slojevima gleta izvesti „100 %“ ravno. Napominjem da se neravinne zida vidljive kod oštrog kuta upada svjetlosti ne mogu smatrati nedostatkom u izvedbi i teško se mogu korigirati naknadnim slojevima. Ukoliko se odlučite za daljnje radove, ovisno o odstupanjima ravnine dodatno za izravnavanje preporučamo FINU ŽBUKU EKSTRA ili GIPSOGLET (samo za unutarnje radove), odnosno već korišteni materijal TERANIL EKSTRA.

J D / 16.10.2018. 21:26:10

Poštovanje. Imam jedno pitanje u vezi žbuke. Naime prostorija je zadnji puta ofarbana prije nekih deset godina cak nije nit gletana,pa me sada zanima jedna stvar,žbuka je sitno ispucala i to mrežasto na debljinu kose možda a pošto bih htio u toj prostoriji napraviti drugu kupaonicu ne znam sto da radim sa tom žbukom,naime danas mi je dosao majstor i rekao je da treba svu žbuku dolje skinat i na novo ožbukati,a na kuci je sva žbuka normalna i sva u isto vrijeme rađena tako da nigdje nije ispucana samo u toj prostoriji,Dali postoji kakva impregnacija za ispucanu žbuku?

ODGOVOR

Ukoliko postojeća žbuka „zvoni“ što upućuje na odvajanje od podloge, istu je potrebno u potpunosti odstraniti (minimalno dijelove koji zvone) te izvesti novo žbukanje (ili krpanje kod mjestimičnog skidanja žbuke). Ukoliko žbuka ima dobru prionjivost na podlogu i dovoljnu nosivnost nije potrebno njeno otucanje. U tom slučaju potrebno je mehanički ukloniti sloj boje kako bi se osigurala dobra prionjivost ljepila.