Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

L / 12.11.2018. 11:45:28

POštovani! Ima SEP fasadu već 20 godina.Išla bi na stavljenje nove fasade.Koja vrsta fasade najviše odgovara Hvala

ODGOVOR

Postojeći SEP potrebno je temeljito oprati vodom pod tlakom, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM te zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Na tako pripremljenu podlogu moguće je nanošenje novog završnog sloja tipa SILIKATNA ŽBUKA, SILIKONSKA ŽBUKA ili akrilatna žbuka TERAKRil teksture i granulacije prema vašem izboru, uz prethodnu impregnaciju podloge odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Ukoliko želite poboljšati i energetska svojstva objekta preporučamo izvedbu jednog od toplinskih sustava iz naše ponude!

K T / 12.11.2018. 8:14:55

Poštovani! Zanima me da li prvo trebam staviti fasadu, pa onda keramiku na terasu i ulazno stepenište ili može keramika pa poslje fasada? hvala

ODGOVOR

Ukoliko se radi o fasadnom toplinskom sustavu idealno bi bilo izvesti lijepljenje XPS ploča u zoni „sokla“ i izvesti armirajući sloj prije postave keramičke obloge, dok završni sloj preporučamo izvesti nakon postavljanja keramike, kako bi se spriječilo prljanje izvedenih površina ljepilom.

B B / 10.11.2018. 21:44:56

Postovani. Prije nanosenja gipsa ili cementa na betonski blok,sto preporucujete kao najbolju vezu?

ODGOVOR

Za žbukanje betonskih blokova preporučamo vapneno-cementne žbuke, kao VC 40 (unutarnje žbukenje) ili VC 50 (vanjsko žbukanje) uz prethodnu pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM 2.

j j / 8.11.2018. 13:52:32

Pozdrav, kupio sam impregnaciju tj emulziju koju planiram nanjeti na ljepilo prije nanosenja fasade... e sad jedno pitanje posto mi nije emulzija u boji mogu li ja tu staviti fasadexa da malo toniram istu... ili ako ne cime mogu tonirati podlogu... hvala...

ODGOVOR

Temeljni premaz prije završne žbuke ne mora biti nužno obojen. Ukoliko ga ipak želite „prilagoditi“ boji završne žbuke preporučamo da to učinite sa manjom količinom same žbuke ili, ukoliko je to moguće, u trgovini u kojoj ste kupili impregnaciju istu kompjuterski „dotonirate“.

V M / 6.11.2018. 8:38:58

Poštovani, U prostoriju koja se nalazi ispod starih kamenih stepenica propušta voda. problem je vjerojatno u reškama između stepenica te spoju stepenica i potpornog zida. Što preporučate?

ODGOVOR

Na temelju raspoloživih informacija nije moguće dati prijedlog detaljnije sanacije. U pravilu bi ispod kamene obloge bilo potrebno izvesti hidroizolaciju primjenom polimer-cementnih hidroizolacija tipa HIDRPROTEKT DUOELASTIK. Ukoliko se stepenice „naslanjaju“ na potporni zid potrebno je izvesti brtvljenje spoja izvedbom holkera.

D A / 5.11.2018. 22:39:07

Poštovani, Da li je potreno armirati i navući samoterm f na zelene gips ploče prije gundiranja i nanošenja sepa ili je potreno samo spojeve ploča popuniti? Ako treba samo spojeve sa čime bi bilo bolje? Sa gipsom ili samotermom? Hvala i pozdrav

ODGOVOR

Ukoliko su spojevi ploča kvalitetno obrađeni, mineralnu završnu žbuku SEP Z-200 možete nanijeti na podlogu prethodno impregniranu MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Pretpostavljamo da je riječ o unutarnjim površinama!

M H / 5.11.2018. 11:00:09

Kuća s temečjima od cigle zidano sve blatom. Lokacija na uz Savu. Zidovi upijaju vlagu iz zemje kroz temelje od cigle. Pokušali smo hifroizolciju injekcijama, bušenjem rupa te naljevanjem sredstva za hidroizolaciju. Zbog veziva od blata tekućina je odlazila nekontrolirano u nekoliko minuta. Postoji li način kako riješiti problem izolacije pomoću vaših sredstava. Hvala

ODGOVOR

Obzirom na opisano stanje ziđa mišljenja smo da nije moguće kvalitetno izvesti horizontalni prekid kapilarne vlage bez eventualne konsolidacije ziđa.

M U / 3.11.2018. 16:50:06

Poštovani, krajem prošle godine smo preko firme Volat na Hvaru nabavili, a ove godine ugradili 340 kom Kulir ploča Barcelona - brušena u naše dvorište uz vikendicu u Jelsi. Jednim dijelom ova površina je ispod našeg oleandera, te susjedovih narandže i šipka. Ove jeseni smo smo bili zapanjeni oštećenjima koje su ova drveće napravila na pločama, a posebno plodovi od narandži. Lišće je ostavilo tamne mrlje koje je veoma teško odstraniti. Plodovi narandži ostavljanju bijele mrlje, pa čak i oštećenja glazure ploča, tako da kamenčići isplivaju i taj dio postaje sličan pranom kuliru. Možemo vam poslati i fotografije , ali ne vidimo mogučnost da to učinimo preko ovog portala. Molimo vas za savjet kako da zaštitmo ove pčloče, ako i kako da saniramo već učinjenu štetu. Lijep pozdrav, Nikolina U.

ODGOVOR

Preventivno preporučamo postavljene betonske opločnik i ploče zaštititi hidrofobirajućim premazom BETOSIL. Obzirom na opisanu situaciju preporučamo: uklanjanje obojenja od lišća i cvijeta oleandra izvesti SREDSTVOM ZA ČIŠĆENJE OPLOČENJA ili 5 % otopinom solne kiseline (dobro natopiti podlogu vodom, površinu prešpricati sredstvom i odmah isprati vodom) oštećenja nastala djelovanjem kiseline iz naranče prebrusiti kako bi se ujednačila površina ili zamijeniti oštećene ploče nakon provedene sanacije površinu ploča zaštititi BETOSILOM Napominjemo da je moguće da nakon provedenog čišćenja obojenja i dalje ostanu vidljiva u manjoj mjeri od postojeće. Otpalo lišće, cvjetove i plodove potrebno je što prije ukloniti !

Z O / 30.10.2018. 15:10:15

Poštovani Imam vikendicu 5,80x7,20 m na kat i na njoj staru šeranu fasadu. Nekoć je bila bijela, ali je stara 50 godina. Da li se ta fasada može bojati i ako može sa kojom vrstom boje? To je ona fasada koja kao da ima mala stakalca u sebi pa ne znam da li bi boja primila na to. S poštovanjem Ognjanovac

ODGOVOR

Pročelje obrađeno mineralnom završnom šeranom žbukom preporučujemo temeljito oprati vodom pod tlakom te nakon sušenja obojiti MINERALKOLOROM, uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Nakon bojenja, na žalost, liskun („stakalca“) neće viti vidljiv.

V Š / 30.10.2018. 13:34:40

Poštovani! Kupili smo apartman na moru i sad kad pada kiša na jednom dijelu probija vlaga i zid je mokar. Što bi nam mogli preporučiti za sanaciju iz stana jer za vanjsko saniranje ćemo se teško ili nikako dogovoriti sa ostalim suvlasnicima. Znači, vlaži samo kad pada kiša na jednom dijelu zida. Hvala na odgovoru i LP.

ODGOVOR

Sanaciju je potrebno izvesti na način da se ukloni izvor provlaživanja, u protivnom svaka sanacija samo sa unutarnje strane biti će samo kratkotrajno rješenje. Potrebno je utvrditi mjesto prodora vode i isto odgovarajuće sanirati! Za prijedlog sanacije potrebne su dodatne informacije pa molim dostavite svoj broj telefona.