Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T S / 28.11.2018. 0:19:29

Napravio sam impregnaciju svih zidova i plafona sa sn vezom i sad planiram ljepit stiropor. Znam da treba čekat minimalno 24 sata prije ljepljenja., al ne znam koji je rok da poljepim sve? Npr ako sutra srijeda zaljepim zidove a plafon ostavim za ponedjeljak jel to ok ili impregnacija više neće vrijediti?

ODGOVOR

Vrijeme sušenja temeljnog premaza/impregnacije ovisi o tipu impregnacije koju koristite. Klasične SN veze, u pravilu se nanose neposredno prije izvdebe novih slojeva. Temeljni premazi za slabo upojne podloge moraju biti potpuno suhi prije nanošenja novih slojeva. Preporučamo pridržavati se uputa primjene navedenih na pakiranju proizvoda koje namjeravate koristiti!

g h / 27.11.2018. 18:50:27

Postovani, U podrumu obiteljske kuce se nakuplja voda koja curi iz betonskog zida. Dvije podrumske prostorije protezu se od juga prema sjeveru. Vrata su sa juzne strane i juzni zid od vrata se proteze prema istoku duz kuce. Taj isti zid je sjeverni zid kuce. Voda curi iz njega sa visine od metar, a podrum je 2m ukopan u zemlju od razine tla. Oko citave kuce je kopan otkop i stavljena je ljepljenka. Podrumski pod i okolni zidovi su suhi. Od toga zida gdje curi nakon tri dana kise, nakupi se 10cm vode u 18m2 u dva dana. Taj juzni zid podruma je i sjeverni zid same kuce i vlaga se penje u sobe doljnje i gornje etaze. Treba li kopati otkop u sobi donje etaze i staviti izolaciju ili djelovati sa unutarnje strane zida podruma? Molim za savjet.

ODGOVOR

Prema vašem opisu možemo zaključiti da je riječ o direktnom prodoru vode koji je potrebno sanirati. Prije svega potrebno je utvrditi, ukoliko je to moguće, uzrok i izvod prodora vode. Na temelju vašeg upita nije moguće dati konkretniji prijedlog sanacije!

I L / 24.11.2018. 16:10:00

Poštovani, radimo termoizolaciju fasade i ravnog krova. Atika krova je visine otprilike 60 cm i izolirat će se njezina vanjska strana i kapa. Na krov ide 15 cm izolacije što će pokriti donji dio unutarnje strane atike, a preostali dio unutarnje strane (cca 45 cm) ostat će neizolirano, jer nam projektant tvrdi da je to nepotreban trošak. Zanima me hoće li ovakva izvedba izolacije prouzročiti toplinski most, odnosno kakve probleme možemo očekivati ako ostavimo tako? Unaprijed hvala na odgovoru, srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Preporučamo izvesti i toplinsku izolaciju unutarnje strane atike u cijeloj njenoj visini kako bi se izbjegao hladni most!

A J / 24.11.2018. 10:24:08

Pozz, imam problem u sobi mi jedan zid tj, onaj vanjski prokišnjava, čim padne veća kiša unutra se pojavi mokra mrlja. Možete li mi reci sto poduzeti radi toga.

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi točno mjesto provlaživanja te isto sanirati.

L / 19.11.2018. 9:54:56

Poštovani, napravljena mi je podloga u stanu prije godinu dana. Sada bi krenuo u daljnje radove sa pločicama i parketima, ali podloga mi se dosta brvi i stvara se prašina. Je li to normalno ili bi htrebao stavljati nekakve vrste impregnacije ili slicno? Ako da, koliko je potrebno?

ODGOVOR

Klasične glazure uobičajeno se „praše“ ukoliko ostanu bez odgovarajuće podne obloge. Ukoliko se glazura površinski mrvi potrebno je prije nastavka radova odstraniti sve slabodržeće dijelove do čvrste i nosive podloge, te po potrebi izvesti izravnavanje odgovarajućom samonivelirajućeom masom TERENEKS prije polaganja parketa. Ako neravnine nisu veće od 10 mm za lijepljenje keramičkih pločica preporučamo TERATEKT FLEKS UNILEVEL. U tom slučaju nije potrebno dodatno prethodno izravnavanje.

p o / 17.11.2018. 13:23:31

Poštovani, molim Vas za savjet. Na kući građenoj 1962 prizemlje tri su sloja SEP fasade, dograđen kat 1987 dva sloja SEP fasade, PVC stolarija ugrađena 2003. Pitnje - dali je dovoljna debljina stiropora od 5 cm po tvrdnjama majstora za postavu fasade. Unaprijed HVALA !!

ODGOVOR

Potrebna debljina toplinske izolacije određuje se računski i ovisi o toplinskim svojstvima izolacijskog materijala, o slojevima konstrukcije vanjskog zida, lokaciji objekta i dr. Na temelju vašeg upita nije moguće utvrditi da li je debljina od 5 cm toplinske izolacije dostatna.

v t / 16.11.2018. 21:27:20

Hidrostopom sam premazao vanjsku terasu. Ispod hidrostopa je napravljen cementni estrih, folije i stirodur te ispod svega sam stavio hidroizolaciju V4. Nakon 7-10 dana primjetio sam na Hidrostopu male pukotine, kratere. Bojim se da mi se ne zarobi voda ispod cementog estriga. Kako da saniram te pukotine.. Hvala

ODGOVOR

Hidrostop nije proizvod primjenjiv za izvedbu hidroizolacije terase, odnosno zaštitu cementnog estriha. Molim provjeru materijala koji ste ugradili (možda HIDROPROTEKT?) kao i dostavu fotografije na kojoj su vidljiva oštećenja kako bismo mogli dati prijedlog sanacije.

Z K / 15.11.2018. 9:11:00

poštovani,u stanu se na cca 50 m2 na zidovima nalazi lak boja(uljana ili sintetična) koju bi trebalo prebojati klasičnom bojom za zidove.Kako i čime pripremiti zidove za to učiniti.Hvala

ODGOVOR

Postojeći lak ili uljanu boju potrebno je u potpunosti mehanički ukloniti prije nanošenja „klasične“ unutarnje boje. Po potrebi, nakon uklanjanja boje, izvesti gletanje TERANIL-om uz prethodnu impragnaciju podloge UNIVERZLKONCENTRAT GRUND-om prema tehničkoj uputi.

Đ P / 14.11.2018. 18:32:25

Dvoumim se koji stiropor staviti grafitni od 6cm ili bijeli od 8cm. Kažu da se grafitni hoće izbaciti a mi smo na moru i južna strana.Kuća je stara 15 godina, sa silikatnom fasadom.

ODGOVOR

Kod pravilne izvedbe toplinskog sustava i primjenu propisanih komponenti nema opasnosti od „izbacivanja“ toplinsko-izolacijskih ploča od ekspandiranog polistirena s dodatkom grafita.

C O / 14.11.2018. 12:05:23

Stavljao sam stiropor na strop od kupaonice te se jedan dio odljepio i spustio malo i sad je naslonjen na bojler...zanimame kako to mogu vratit tj pricvrstiti natrag a da ne skidam sve?

ODGOVOR

Ukoliko se radi o toplinsko izolacijskim pločama na kojima je izveden armirajući sloj moguće je dodatno mehaničko pričvršćivanje odgovarajućim vijčanim pričvrsnicama tipa Pričvrsnica PSV, te izvedba novog armirajućeg sloja. Preporučamo prethodno utvrditi uzrok odvajanja ploča od podloge (nepravilno lijepljenje, nedostatna priprema podloge, neodgovarajuće ljepilo i sl.) kako bi se isključila mogućnost novih odvajanja!