Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m m / 13.2.2019. 20:25:33

Poštovanje, zanima me kako rijesiti vlagu u suterenu. Problem je zid koji je pod zemljom, star 50 god, premazan starom ljepenkom, nije moguće izvesti drenažu, voda iz cijele ulice se sljeva na zemlju iznad tog zida, kako riješiti hidroizolaciji i kako ukloniti staru ljepenku

ODGOVOR

Sanacija kapilarne vlage i postojeće hidroizolacije je složen zahvat koji nije moguće opisati u nekoliko riječi i u pravilu varira od slučaja do slučaja. U svakom slučaju prije same sanacije unutarnjeg zida potrebno je ukloniti ili umanjiti izvor vlaženja istog izvedbom odvodnog kanala ili sl. Za kvaliteteni prijedlog sanacije potrebne su dodatne informacije.

M A / 11.2.2019. 18:48:19

Poštovani, Potreban mi je savjet za hidroizolaciju poda i kupaonice renoviranog dijela stana. Naime, stan se nalazi u prizemnju, tj. suterenu. Gornji nosivi zid je oko 80 cm ukopan u zemlju. Pod je obična betonska deka na koju namjeravam postaviti 2 cm stirodura kao termoizolaciju. Odustao sam od estriha i plivajućeg poda zbog male visine prostorije.Zanima me kako ću najbolje hidroizolirati cijeli pod i ukopani zid od probijanja vlage, te kupaonicu u kojoj je predviđena tuškanalica direktno na pločice. (bez tuš kabine). HVALA.

ODGOVOR

Hidroizolaciju ispod keramičke obloge možete izvesti HIDROPORTEKTOM DUOELASTIK uz napomenu da se ista izvodi na betonskoj podlozi ili glazuri. Nije moguća primjena na toplinsko-izolacijskim pločama.

V G / 11.2.2019. 17:00:30

Poštovani! Čitala sam dosta upite i odgovore na Vašoj stranici ali nisam našla konkretno za svoj slučaj. Naime, u planu je izrada ograde- betonirat će se parapet i stupići. Problem nastaje oko odabira završnog materijala na istome. Ja bih voljela da se to sve obuče u kulir - nekoliko majstora je reklo da bez problema, da je on vodonepropusan i da je idealan za oblačenje ograde, ali da se mora staviti prvo stiropor od 2 cm. Drugi mjstori kažu da nikako ne preporučuju kulir jer ako i mala kapljica vode prodje u neku sitnu rupicu i zaledi se, kulir jako brzo puca, te savjetuju SEP. S obzirom da kuliru vizualno nema premca, a opet ne bismo voljeli raditi sada nesto a da nam ne potraje.. Zanima me Vaš savjet- da li da stavimo kulir ( gore na stupove bi isle ploče od granita ) ili da samo navučeno SEP, zbog dugotrajnosti i izdržljivosti ( iako sam naisla na info da SEP jako upija vodu) ? Molim za odgovor! Hvala puno!

ODGOVOR

Mineralna žbuka SEP nije pogodna za završnu obradu površina direktno izloženih prskanju vodom (soklovi, ograde i sl). Površine betonskih ograda i stupova možete ožbukati SOKL ŽBUKOM, obraditi pranim kulirom. TERAPLAST, na koji ste vjerojatno mislili pod pojmom „kulir“ može se primijeniti na podlogama prethodno obrađenim polimer-cementnim hidroizolacijama (BETONPROTEKT MONOELASTIK) ili polimer-cementnim mortom tipa SAMOTERM F ili UNITERM koji će produljiti trajnost TERAPLASTA na podlogama izloženim djelovanju kapilarne vlage (ne izolirani dijelivi betonske ograde u tlu). U svim slučajevima obavezna je izvedba kapa i klupčica sa okapnicama na horizontalnim površinama ograde.

M G / 11.2.2019. 14:30:49

Poštovani, koji sve proizvodi su potrebni za unutarnje oblaganje zidova i stropova EPS polistirenom, od impregnacije do završne žbuke?

ODGOVOR

Toplinska izolacija vanjskih zidova u pravilu se izvodi s vanjske strane. Ukoliko iz nekog razloga to nije moguće, izolaciju je moguće izvesti i s unutarnje strane pri čemu ostaje problem hladnih mostova. Svi elemetni sustava su isti uz pripremu podloge, najčešće klasično gletani unutarnji zidovi, KONTAKT GRUNDOM.

M J / 11.2.2019. 12:23:18

Poštovani! Da li se može potamnjela lamperija pofarbati sa jupolom u koji se doda drvofix tako sam čula naravno za privremeno rešenje da je posvetlim jer kasnije mislim zamjeniti sa knaufom kako bi to izgledalo.Hvala!

ODGOVOR

Samoborka d.d je proizvođač građevinskog materijala; žbuka, betonskih premaza, ljepila, betonske galanterije i drugih betonskih proizvoda. Veše pitanje proslijedite Jub-u.

Z N / 8.2.2019. 19:46:35

Ako je zid izoliran sa vanjske strane stiroporom dali se smije unutarnja strana izolirati Multipor pločama. unaprijed hvala

ODGOVOR

Toplinska izolacija vanjskih zidova u pravilu se izvodi s vanjske strane, te ukoliko je već izvedena i dostatna nema potrebe za izvedbom dodatne toplinske izolacije s unutarnje strane istog zida.

M T / 7.2.2019. 19:10:37

Postovani.imam montaznu plocu na prvoj etazi koja propusta.posto nemogu sada radit kat moram je izolirat da necuri voda.sto mi preporucate.hvala

ODGOVOR

Za konkretniji prijedlog sanacije potrebno nam je više informacija. U pravilu hidroizolaciju betonske ploče izvedene u padu možete izvesti s BETONPROTEKTOM MONOELASTIK, koji je potrebno nanositi u dva sloja križno valjkom ili gleterom.

Z Z / 5.2.2019. 18:01:12

Poštovani,imam kuću staru preko 50 godina kod koje temelji nisu do danas obrađivani niti zaštićeni .Buduči da je beton malo oslabio i krhak od vremenskih neprilika zanima me dali postoji neka masa ili tekućina sa kojom bi se to moglo malo ojačati i očvrstiti po mogučnosti i malo dublje ili samo površinski da bude stabilnije i jače jer planiram staviti neki završni sloj dali xps ploče pa na njih teraplast ili samo teraplast direkno naravno uz prethodno poravnavanje temelja ,pločice ,kamen ili nešto drugo.Temelji na mjestima su i do 1 metar visine je kuća nije na ravnom terenu.Molim za Vaše mišljene.Unaprijed hvala.Pozdrav.

ODGOVOR

Ukoliko se radi samo o površinskom oštećenju betona preporučamo uklanjanje svih slabodržećih dijelova, temeljito otprašivanje podloge te izravnavanje REPARATURNIM MORTOM G ili REPARATURNIM MORTOM R4 250 , ovisno o potrebnim debljinama sloja, odnosno žbukanje cementnom žbukom c 80, uz pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM.

Z F / 3.2.2019. 12:07:43

Postovani, kako mi je u kupaonici dosta hladno jer je iznad negrijana prostorija, idlucio sam strop toplinski izolirati, da li u tu svrhu bolje stiropor ili stirodur, treba li impregnirati prije strop, strop je pogletan . Hvala

ODGOVOR

Za toplinsku izolaciju podgleda možete izvesti primjenom i EPS i XPS ploča. Prije lijepljenja ploče potrebno je podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM.

S F / 3.2.2019. 11:07:58

Napravljena nova betonska ploča na garaži koja je ispucala i sada vlaži kroz nju, interesira me neko sredstvo za popunu ti pukotina kako ploča više ne bi puštala, pozdrav!

ODGOVOR

Način sanacije AB ploče ovisi o uzrocima nastanka pukotina. Nakon odgovarajuće sanacije pukotina (ukoliko nisu uzrokovane statikom) REPARATURNIM MORTOM ili sl, te po potrebi izvedba padaova, potrebna je punoplošna obrada BETONPROTEKTOM MONOELASTIK kako bi se osigurala vodonepropusnot.