Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D K / 18.3.2019. 13:37:16

Poštovani, prije 5 godina radio sam fasadu sa stiroporom od 10cm. Kad je fasada mokra vide se crte, mikro puknuća i crnilo po fasadi. s ćim se može oprat crnilo gljivice na fasadi?

ODGOVOR

Prema vašem opisu riječ je o površinskoj zarazi mikroorganizmima. Preporučamo površinu oprati vodom, nakon sušenja tretirati biocidnim sredstvom TERACID, te osvježiti fasadu bojom SILIKONKOLOR. Alternativno predlažmeo obratiti se specijaliziranim tvrtkama za čišćenje.

M M / 14.3.2019. 8:35:12

Poštovani, molim savjet kako da obradim zidove koji su ožbukani prije 2 g. u staroj seoskoj kući koja ima temelje od cigle. Zidovi do cca 60 cm izgledaju malo vlažni. Želim ih obojiti u bijelo. LP

ODGOVOR

Na dijelu zidova, najmanje 60 cm iznad vidljivog ruba djelovanja vlage, potrebno je ukloniti postojeću žbuku i primijeniti visokoparopropusne materijale SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900. Za završnu obradu, odnosno bojenje, preporučujemo visokoparopropusnu silikatnu boju SILIKATKOLOR.

T K / 12.3.2019. 13:55:32

Pozdrav, Zanima me razlika završnog akrila tera uni z i z LP

ODGOVOR

TERAKRIL UNI Z je akrilatna završna žbuka koja se proizvodi isključivo u zaribanoj teksturi granulacije 1,5 mm i, u pravilu svijetlim tonovima, te je komponenta certificiranog sustava UNITERM. TERAKRIL je akrilatna završno-dekorativna žbuka višeg razreda kvalitete i proizvodi se u svim teksturama: Z granulacije 1,5;2 i 3 mm, R granulacije 2 ; 3 mm VA i Š. Osim toga dostupna je u svih 360 tonova važeće ton karte POGLED U BOJU i primjenjuje se za završnu obradu u svim Samoborkinim certificiranim sustavima.

M K / 12.3.2019. 12:05:29

Poštovani, Treba mi pojašnjenje za cementni estrih 20: potrošnja 22 kg/m2/cm? Da li to znači da je 5 cm estriha 20 teško 110 kg/m2?

ODGOVOR

Da, za 5 cm debljine potrebno je 110 kg CEMENTNOG ESTRIHA 20.

D Š / 11.3.2019. 10:29:16

Molim Vas ako mi možete pomoći savjetom. Odlučio sam popraviti uličnu ogradu. Donji dio je izrađen od betona, a cijeli donji dio prevučen je u kulir. Naime, ograda je već vremešna, djelomično je popucala. Namjeravam maknuti dio kulira koji je puknuo i koji se odignuo. Molim Vas ako mi možete savjetovati kojom smjesom popraviti udubine koje će nastati kada maknem popucane dijelove kulira? Nakon poravnavanja namjeravam prevući cijeli betonski dio uzorkom koji imitira kulir. Također ne znam kako se zove smjesa koja imitira uzorak kulira i može li se sve potrebno nabaviti u Zagrebu ili je bolje doći u Samoborku? Unaprijed hvala na odgovoru,

ODGOVOR

Potrebno je temeljito ispitati cijelu ogradu te otući sve slabo držeće dijelove pranog kulira (uključujući i mjesta gdje nema vidljivog oštećenja ali zvoni!!) do podloge. Sve temeljito otprašiti i/ ili oprati vodom. Potrebna krpanja izvesti cementnom žbukom C 80 uz prethodno naneseni CEMETNI ŠPRIC. Ostale površine pranog kulira dobro navlažiti vodom i zagladiti REPARATRUNIM MORTOM G. Na tako pripremljenu podlogu nakon najmanje 14 dana možete nanositi TERAPLAST, uz obveznu, dan ranije, impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br.65. Ponudu TERAPLASTa možete vidjeti u Samoborki u Zagrebu, Adžijina 12 ili u Samoboru, Zagrebačka 32a.

Z L / 6.3.2019. 15:32:25

Poštovani, da li se na žbuku VC 60 može nanositi Teranil (uz prethodnu impregnaciju), ili treba ići fina žbuka? Također, da li je nakon nanošenja fine žbuke F-900 potrebno i dodatno gletanje? Riječ je o krpanju šliceva od instalacija struje u kuhinji. Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Kako je riječ o krpanju, odnosno zatvaranju instalaterskih šliceva koje planirate zatvoriti grubom žbukom VC 60, ukoliko se ista površinski „zagladi“ može biti podlogom za gletanje TERANILOM. Ukoliko se traži fino zaglađena površina i FiNU ŽBUKU F 900 će biti potrebno dodatno obraditi TERANILOM jer se ista u pravilu fino zaribava.

D T / 6.3.2019. 8:41:24

Pozdrav! Kuća prizemnica samo pod dekom. Postoji horizontalna pukotina na fasadi ispod deke (fert). Kažu da se radi o odvajanju materijala (betona od cigle, nije problem statike). Na koji način napraviti sanaciju? Hvala! Denis

ODGOVOR

Na temelju vašeg upita, odnosno nedostatnih informacija, nije moguće dati prijedlog sanacije!

V S / 2.3.2019. 1:33:17

zanima me da li se teraplast može nanositi preko već postojeće dotrajale kulir podloge? Trenutno je u podnožju kuće na jednom dijelu kulir koji je dotrajao, izblijedio od sunca na dijelovima, i na jednom dijelu čak ima jedan dio bez kulira, samo je pogletano jer je tu zatvaran jedan mali otvor. Majstor je rekao da ne može samo na taj komadić dodat kulir jer nema šanse da pogodi tu istu boju kakvu mi imamo, jer je jako izblijedila godinama, logično, i da s tim kulirom zapravo ne može ništa. Pao mi je sada na pamet Teraplast pa me eto zanima da li je moguće preko tog starog kulira navući sloj teraplasta? Čisto da se osvježi malo boja i da se prekrije taj otvor što smo zatvarali.

ODGOVOR

Postojeći prani kulir potrebno je temeljito oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja zagladiti REPARATRUNIM MORTOM G. Na tako pripremljenu podlogu nakon najmanje 10-14 dana možete nanositi TERAPLAST uz prehodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM BR. 65.

D / 28.2.2019. 19:11:49

Pozdrav, molio bih savjet dali izabrati toplinski sustav na bazi EPS-a ili mineralne vune za obiteljsku kuću građenu sa termoblokovima u okolici Zagreba ? Nadam se konkretnom odgovoru . Sa jedne strane je parapropusnost i negorivost a sa druge ekonomičnost. Kada se vuna nađe u sendviču ljepila i završne žbuke može li se govoriti praktičnoj parapropusnosti ? Što je trend ? Otvorenog sam uma. Unaprijed zahvaljujem. Damir

ODGOVOR

U posljednje vrijeme vidljiv je trend primjene toplinsko-izolacijskih ploča mineralne vune (MW). Pored negorivosti te veće paropropusnosti, mineralna vuna ima i bolja toplinsko-izolacijska svojstva (toplinska provodljivost EPS 0,039 W/mK, toplinska provodljivost MW 0,035 -0,036 W/mK). Gledano na posljedične uštede kroz smanjene gubitke, iste ne odgovaraju razlici u cijeni dvaju sustava. Što se tiče praktične paropropusnosti, ona ovisi i o ostalim komponentama sustava (ljepilo, završna žbuka), te mi u pravilu preporučamo paropropusnije završne slojeve. S druge strane sustav MW zahtjevniji je kod izvođenja i zahtijeva dodatnu pozornost kod izvođenja detalja. Možda će vam presudni faktor biti željena boja završnog sloja, obzirom da akrilatna završna žbuka TERAKRIL nudi mogućnost najšireg odabira, odnosno svih 360 boja iz naše tona karte POGLED U BOJU!

g b / 28.2.2019. 10:31:29

poštovani! Radi se o vlagi u mom dnevnom boravku koji je pod zemljom.Vanjska izolacija nije moguća ,pa bi volila da mi kažete kako bi sanirala tu prostoriju,bar kozmetički da izdrži desetak godina ako nešto drugo nije moguće.Zid je kompletan u vodi i uništen.Neki mi savjetuju te izolacijske premaze /ne znam koji su dobri pa mi preporučite/ i odozgo gipsane ploče. Rekla sam već,znam da nije moguće trajno rješenje ali preporučite mi bar privremeno i šta bi trebala kupiti,šta je najbolje da se upotrijebi. Hvala unaprijed Goranka

ODGOVOR

Kozmetički uređen zid sa prisutnom kapilarnom vlagom, odnosno saniran sa unutarnje strane ne može „izdržati“ period od desetak godina. Ovisno o količini vlage ista se najčešće manifestira već nakon 3-4 godine. Ukoliko nemate druge mogućnosti preporučamo ukloniti postojeću žbuku u potpunosti, po potrebi pripremu podloge izvesti REPARATURNIM MORTOM R4 250, obraditi polimer-cementnim hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK, te ožbukati visokoparopropusnom žbikom SANISIL H, na prethodno naneseni CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA. Alternativno umjesto žbukanja možete izvesti oblogu GK (gips kartonskim) pločama. Napominjemo da će primjena HI na unutarnjoj stijenci zida imati za posljedicu širenje kapilarne vlage izvan zone zahvata.