Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K M / 26.4.2019. 16:04:01

Poštovani, U tijeku je adaptacija stana od 65 m2 u suterenu obiteljske kuće građene 1960. U stanu se od tada živjelo, nikad nije bilo naznaka kapilarne vlage, pretpostavljam da odrađena dobra drenaža, a prilikom dizanja starog poda ustanovljeno je da je između dvije temeljne ploče bio sloj smole, dok je ispod parketa bio složen ter papir. Napominjem da je u kupaonici od 8 m2 razbijena ta dvostruka ploča sa smolom i došla je nova betonska ploča Izvođač me uvjerava da nema potrebe za stavljanjem hidroizolacije, jer da je stan suh ko barut i ako do sad nije bilo vlage, neće je biti ni dalje. Kaže, nema na što vezati ljepenku, i nudi ev. polimercementnu hi na estrih, ali da će mi bezveze uzeti novce... dok i slučaju da se premaže taj premaz po podu, postoji mogućnost ako se slučajno pojavi vlaga da ode na zidove koji neće biti zaštićeni. Prilikom odabira izvođača nekolicina njih mi je rekla slično, dok me obiteljski građevinari savjetuju da u suterenski stan obavezno mora hidroizolacija. U međuvremenu je došao estrih, termoizolacija stiropor 3 cm, dok me neki savjetuju da je trebao obavezno stirodur... Ako me možete savjetovati trebam li vjerovati izvođaču? hvala, lp

ODGOVOR

Na AB ploču iznad tla potrebno je izvesti hidroizolaciju. Ukoliko ste uklonili obje temeljne ploče i izvodili novu, potrebno je izvesti hidroizolaciju (BETONPROTEKT MONOELASTIK). Također prepopručamo izvedbu hidroizolacije Ispod same keramičke obloge (HIDROELASTIK 2K).

B M / 26.4.2019. 10:53:06

Poštovani, Možete li napisati koji je ispravan redoslijed hidroizolacije u slučaju ugradnje električnog podnog grijanja (otporna žica) u kupaonicu. Da li ide: - estrih, hidroizolacija, podno grijanje, fleksibilno ljepilo pa keramika ili - estrih, podno grijanje, hidroizolacija, fleksibilno ljepilo pa keramika. Mislio sam upotrebiti hidroprotekt liquid premaz. Koliki mora biti minimalni razmak otporne žice do hidroizolacijskog sloja? Zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav

ODGOVOR

Ugradnju električnog podnog grijanja potrebno je izvesti prema uputama proizvođača sustava koje ugrađujete. Prema dostupnim informacijama sustavi se ugrađuju neposredno ispod keramičke obloge „u“ sloju ljepila.

T P / 25.4.2019. 8:10:41

Zanima me da li se prilikom ljepljenja stiropora ljepilo može nanositi na cijelu površinu ploče? Ako da onda zupčastim gleterom ili nečim drugim? Ujedno da li je pametno unutar ploče gdje nije ljepilo popuniti sa pur ljepilom ili je najbolje samo klasično nanošenje ljepila!?

ODGOVOR

Kod izvedbe toplinskih sustava ljepilo se na toplinsko-izolacijske ploče ekspandiranog polistirena preporuča nanositi trakasto uz rubove ploča i točkasto po sredini kako je prikazano na slici .

R M / 23.4.2019. 15:52:01

Poštovani,popločio bi parking koji je betonski.Zbog visine nemogu postavljati pješčanu podlogu pa me interesira dali se betonske ploče mogu ljepiti ljepilom ili nekom drugom smjesom za beton a da imaju čvrstoću da auto može bez problema kretati tj da ploča ne pukne.Hvala

ODGOVOR

Betonske ploče možete lijepiti na nosivu AB podlogu ljepilom tipa TERATEKT FLEKS UNILEVEL (moguće nanošenje u sloju debljine i do 15 mm). Ukoliko je podloga zadovoljavajuće nosiva punoplošno zalijepljene ploče neće pucati.

T K / 21.4.2019. 10:31:55

Poštovani, Imam upit u vezi Vaših proizvoda za hidroizolaciju. Naime, radi se o starijoj vikendici na moru sa betonskim ravnim krovom sa kojeg se ujedno skuplja i otiče kišnica u cisternu koja se koristi za kuhanje, pranje posuđa, sanitarije i tuširanje. Počela je prodirati vlaga u unutrašnjost prostorija kroz krov. Zanima me imate li kakav proizvod za sanaciju i zaštitu ravnih krovova(terasa) koji nije štetan po vodu za ovu namjenu i koji moze biti izložen na suncu. Lp

ODGOVOR

Hidroizolaciju betonskog krova možete izvesti polimer-cementnom hidroizolacijom BETONPROTEKT MONOELASTIK, koji nije pogodan za kontakt sa pitkom vodom.

Đ S / 21.4.2019. 10:01:16

Poštovani, htio bih betonski puteljak (malo korišten) oko kuće obući u kulir. Sada, nije mi jasno razlika između Teraplast G i S i Kulirmix-a. Koje bi bilo najprikladnje ? Hvala i LP

ODGOVOR

Na betonskim površinama vrtne staze, preporučamo izvesti monolitni prani kulir (za pripremu kojeg se koristi KULIRMIKS + zrno prema izboru) ili izvesti oblogu KULIR PLOČAMA.

T R / 19.4.2019. 17:20:11

Je li moguće na termo žbuku, kojom su mi ožbukani neki unutarnji zidovi stana, kao završni sloj navući samo sep (edelputz), odnosno neki ekvivalentan proizvod od Samoborke? Ako ne, što biste Vi preporučili? Imam pozitivna iskustva s termo žbukom na unutarnjim zidovima pod uvjetom da se izbjegne zatvaranje zida ljepilom.

ODGOVOR

Unutranje zidove ožbukane toplinskom žbukom možete obraditi završno mineralnim dekortaivnim žbukama tipa RETRO GOTIK, SEP Z 1,5 , SEP Z 2 mm i sl. Ukoliko želite zaglađene površine toplinsku žbuku potrebno je obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili pregletati TERANILOM.

M P / 18.4.2019. 10:07:20

Poštovani, Za krpanje šliceva nakon električarskih radova mislio sam koristiti VC 50, a potom pregletati TERANILom. Da li je potrebno površinu impregnirati prije žbukanja? Ako je koju impregnaciju koristiti? Nakon žbukanja, a prije gletanja da li je površinu potrebno impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM ili KONTAKT GRUNDOM? Za krpanje šliceva u knaufu da li se koristi BETONFIX ili se koristi TERANIL u više slojeva? Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Krpanje šliceva možete izvesti vapneno-cementnom žbukom ovisno o potrebnim debljinama slojeva. Podlogu je u pravilu potrebno navlažiti vodom i obraditi predšpricom. Ožbukane površine prije gletanja potrebno je impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Kod eventulanog gletanja već obrađenih površina potrebno je postojeće slojeve dobro „otvoriti“ i impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Za krpanje šliceva u gips-kartonskim pločama preporučamo GIPSOGLET.

L T / 18.4.2019. 8:03:56

Poštovani, imam AB zidove/stropove, te me zanima sljedeće: 1. Što je najbolje koristiti kod žbukanja zidova (gips-vapno ili vapno-cement): a) kupaonice b) stan (sve osim kupaonica) c) stubište d) podrum 2. Koji bi bio cijeli postupak žbukanja/gletanja/farbanja AB zida s gips-vapnom, a koji s vapno-cement (zamolio bih da mi navedete sav potreban materijal Samoborke za navedene radnje)? 3. Može li betonfix ići i na stropove kupaonica? Zahvaljujem se unaprijed. Lijep pozdrav

ODGOVOR

Za žbukanje AB zidova u prostorijama sa većim postotkom vlage: CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA, VC 40 kao podloga za keramičarske radove Za žbukanje AB zidova podruma, stubišta CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA, VC 40, TERANIL, POLAKRIL Za žbukanje ostalih AB površina: KONTAKT GRUND, GV 10, TERANIL, TERAPOL BETONFIKS je proizvod na bazi gipsa i vapna i pogodan je za primjenu u svim prostorijama sa reguliranom vlažnosti zraka.

N I / 15.4.2019. 10:56:25

Poštovani, molim Vas pomoć oko postavljanja laminata. Naime u tom prostoru je bio postavljen parket koji je bio ljepljen katranom koji je nakon dizanja parketa djelomično ostao na podu. Na koji način savjetujete da se pod izravna odnosno kako ide proces postavljanja mase za niveliranje ? Treba li još nešto staviti prije mase zbog ostataka katrana ili nije potrebno ? Koju masu za niveliranje preporučate ? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Za primjenu masa za izravnavanje podnih površina potrebno je u potpunosti mehanički ukloniti katran. Nakon uklanjanja ostataka katrana izravnavanje podloge možete izvesti odgovrajućim TERANEKSOM ovisno o potrebnim debljinama slojeva (TERANEKS do 5 mm, TERANEKS UNILEVEL do 20 mm, TERANEKS RAPID do 15 mm).