Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I B / 4.6.2019. 11:11:17

Ljubazno Vas molim da mi preporučite Samoborkino ljepilo za YTONG Multipor ploče debljine 7,5 cm koje se lijepe na vapneno-cementnu žbuku (Rofix 620) ,, treba li ikakva S/N veza prije ljepljenja te koja je Vaša preporuka za armaturni sloj – koji mort i koja mrežica od Samoborke.

ODGOVOR

Preporučamo primijeniti certificirano ljepilo za lijepljenje i armiranje Multipor ploča – SAMOTERM PREMIUM.

G D / 3.6.2019. 11:15:02

Poštovani,čime bi obojio stari kulir ili bi ga bilo bolje rabcirati ljepilom i mrežicom pregletati te obojiti ? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Površine pranog kulira možete obojiti bojom za beton tipa AKROTON, ukoliko nema oštećenja koja bi zahtijevala dodatnu obradu tipa zaglađivanja REPARATURNIM MORTOM G.

K B / 3.6.2019. 10:33:49

Imamo vanjsku teracoterasu . Zaprljala se i neda se oprati. Da li je moguće premazati nekom bojom ili obnoviti /osvježiti na neki drugi ( jednostavniji ) način? Hvala unaprijed na savjetu i ugodan dan.

ODGOVOR

Površine pranog kulira možete obojiti bojom za beton tipa AKROTON, ukoliko nema oštećenja koja bi zahtijevala dodatnu obradu tipa zaglađivanja REPARATURNIM MORTOM G.

M Č / 2.6.2019. 22:42:10

Poštovani, u kupatilu na katu dešava se curenje kap po kap iz odvodne cijevi tuš kade. U prizemlju, u sobi ispod kupatila, pojavljuje se vlaga na zidu i plafonu. Površina pod vlagom ovisi o vremenu korištenja tuš kade, dešava se i da je potpuno suho. Žbuka je zdrava. Sad nemam vremena za kopanje po kupatilu ili po sobi. Ako je moguće ja bih tu vlagu pokušao sakriti 3-4 mjeseca, recimo da ode u podrum. Radi se o cca 5m2 zida i 1m2 plafona. Brzina i jednostavnost izvedbe mi je bitnija od cijene. Savjetuju mi - fleksibilno ljepilo za keramiku ili hidroizolacijski premaz ili tekuću gumu ili lijepljenje stirodura... Šta je najbolje, a da mogu napraviti u par dana? Unaprijed zahvalan lijep pozdrav Mate

ODGOVOR

Problem provlaživanja i širenja kapilarne vlage nije moguće rješavati na način koji opisujete. Svakako prepopručamo cjelovitu sanaciju rješavanjem izvora problema – curenje odvodne cijevi. Nakon što uklonite uzrok dovoljno će biti ukloniti slojeve boje i gleta sa zida i stropa, ostaviti podložnu žbuke da se temeljito isuši, te površine pregletati TERANILOM, obojiti TERAPOLOM PROFI, uz eventualnu prethodnu primjenu sredstava za blokadu mrlja.

M H / 1.6.2019. 10:46:03

Pozdrav, Na lođi smo uklonili stare kulir pločice te je ostao nered i rupe u glazuri jer se dio zajedno s pločicama odvojio, Ispod je beton. Kojim materijalom zaravnati pod prije stavljanja novih pločica? Da li treba predpremaz i hidorizolacijski premaz ? Hvala

ODGOVOR

Ovisno o potrebnim debljinama, krpanje podloge možete izvesti CEMENTNIM ESTRIHOM 20 ili REPARTURNIM MORTOM G. Podlogu je u pravili dovoljno temeljito očistiti oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja impregnirati SN GRUNDOM. Nakon najmanje 14 dana od krpanja izvesti polimer-cementnu hidroizolaciju HIDROPROTEKT DUOELASTIK, na koji nakon najmanje 24 sati možete lijepiti pločice fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

S K / 29.5.2019. 19:57:40

Poštovani, Radi se o podrumu u višestambenoj poslovnoj zgradi koja je stara 11/12 godina. Po projektu su oko zgrade odrađene drenaže i hidroizolacija. Na početku dok nisu bile instalirane pumpe za oborinsku vodu, prostori su bili poplavili do metra visine. Međutim u obilnim kišnim periodima bez obzira na rad pumpi u podrumu najviše na zidu i pretežito na mjestima gdje su utičnice dolazi do prodora kapilarne vlage i na tim se mjestima pojavljuju velike mrlje. Sa vanjske strane je nemoguće odraditi hi jer su stupovi/kolone na jednom dijelu i nemoguće je kopati naokolo. Na podu se nalaze pločice a zidovi su ožbukani i obojani. Zanima me na koji način odraditi hidroizolaciju poda, da li postoji bezbojno sredstvo kojim bi se premazale pločice da se mogu zadržati postojeće pločice i ako ne postoji koji je drugi način da se odradi hidroizolacija na postojećim pločicama, da se ne mora razbijati i iznositi iz podruma, i da se po mogućnosti smanje troškovi? Da li je potrebno staviti ljepenku pa ponovo glazuru ili postoji drugi način? Također kako na najbolji mogući način nakon hi poda odraditi hi unutarnjih zidova tog istog podruma? Zahvaljujem, Lp

ODGOVOR

U koliko se iz bilo kojeg razloga mora izvoditi hidroizolacija na unutarnjim stijenkama vanjskih podrumskih AB zidova i podova , ista se izvodi direktno na AB podlozi, pa je shodno tomu potrebno ukloniti postojeće slojeve do podloge. Za izvedbu iste preporučamo BETONPROTEKT MONOELASTIK.

I F / 28.5.2019. 15:15:39

Poštovani, želim u dnevnom boravku na jednu stranu zida staviti dekorativni kamen. Zanima me koje sve pripremne korake moramo odraditi prije lijepljenja kamena. Trebam li sa zida skinuti boju, ako da šta nakon. Trebam li impregnaciju nanijeti i koju. Na kraju koje ljepilo da koristim za stavljanje dekorativnog kamena?

ODGOVOR

Preporučamo mehaničko uklanjanje (struganjem ili brušenjem) postojećih slojeva boje i gleta , temeljito otprašivanje podloge, impregnaciju KONTAKT GRUNDOM te lijepljenje dekorativnog kamena koristeći TERATEKT F ili TERATEKT FLEKS. Kod bijelog dekorativnog kamena preporučamo primjenu bijelih ljepila.

J K / 26.5.2019. 22:40:16

Poštovani, Napravili smo stiropor fasadu ( zaljepljen je stiropor i zagletana je mrežica), ali zbog nedostatka financija nemožemo napraviti završnu žbuku. Zanima me dali je potrebno premazivanje nekom impregnacijom s obzirom da će fasada prezimiti bez završnog sloja? Bojim se da fasada ne upije vodu i da se ne smrzne i uništi naneseno ljepilo. Hvala.

ODGOVOR

Polimer-cementni mortovi za izradu armaturnog sloja ETICS sustava u našoj ponudi su materijali niske površinske kapilarne vodoupojnosti i kao takvi mogu „prezimiti“ bez nanošenja završnog sloja. U svakom slučaju preporučamo izvedbu cijelog sustava u kontinuitetu u koliko je to moguće.

p v / 25.5.2019. 10:15:20

s kojom zbukom/gletom cu izravnati zid u kupaoni nakon skidanja starih plocica stara zbuka je dobra ima neravnina/pukotina do 5-6 mm prije postavljanja novih plocica?

ODGOVOR

Ovisno o vrsti podložne žbuke, navedene neravnine preporučamo izravnati REPARATRUNIM MORTOM G ili primjenu debeloslojnog ljepila za lijepljenje keramike TERATEKT FLEKS UNILEVEL koji možete nanositi u sloju debljine do 15 mm.

J M / 21.5.2019. 08:05:41

Poštovani, Trebam obnoviti staru SEP fasadu (2 mm) novim slojem zaribane zbuke. Molim vas za upute što upotrijebiti i koji su postupci. Treba postići kompaktnost sloja i otpornost na uvjete uz jadransku obalu (kiša, vjetar i smrzavanje). Postojeća fasada je dosta 'isprana' i ostavlja trag na dlanu. Zahvaljujem i lijepo pozdravljam,

ODGOVOR

Fasadu treba temeljio ispitati, odtsraniti sve slabodržeće dijelove, oprati ivodom pod tlakom, nakon sušenja impregnirati PREMIUM GRUNDOM te zagladiti FINOM ŽBUKOM ESKTRA. Na tako pripremljenu podlogu moguće je nanositi novi završni sloj iz bogate ponude Samoborkinih završno dekorativnih žbuka, prema vašem izboru uz obveznu pripremu podloge odgovarajućom impregnacijom.