Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

DEJAN D / 29.2.2024. 9:17:08

Poštovani, molim Vas za pomoć pošto sam laik.Stan je zadnji u nizu,prije 15-ak godina postavljena mi je ručno, gotova žbuka na zidove u stanu, ne znam kojeg proizvođača ( termo pošto se sjećam da je imala neke granule kao stiropor).Prije 5-6 godina stavio sam pločice na dio zida.Danas - skidao sam pločice i vidio da se žbuka cijelom debljinom ( 3,5-4 cm) odvojila od betona ( zidovi su betonski u zgradi). Kada sam skinuo žbuku koja se odvojila ostalo je materijala na beronu koji ne mogu skinuti jer beton nije gladak.Molim Vas za savjet ( prije kupnje materijala), što staviti kao najsigurniju i najbolju varijantu (za vezivost tj. nešto za vezanje starog i novog materijala) i nakon toga staviti vaš špric, grubu ( u debljem sloju), pa finu žbuku. Pošto je problem u dijelu zida koji bih sanirao poravnao bih ga sa starim tj. debljina 3,5-4 cm da li je potrebno stavljati mrežicu ? - kakvu i na što? Lijep pozdrav.

ODGOVOR

Ukoliko se radi o sanaciji manje površine, za impregnaciju betonske podloge nanesite KONTAKT GRUND. Za veću površinu tu pripremu podloge napravite CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA i nakon toga krpanja izvedite TERMO ŽBUKOM. Cijelu površinu impregnirajte PREMIUM GRUNDOM i obradite ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili TERATERMO GLETOM u dva sloja, te u prvi sloj utisnite STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160. Obzirom da se radi o površinama starim 15-ak godina, pretpostavljam da je na zidu više naliča boje koju bi prije punoplošne obrade bilo potrebo ukloniti ili barem prestrugati.

Milan K / 25.2.2024. 21:28:40

Poštovani! Imam stariju kuću građenu od hrastovih stupova i cigle, obloženu (nazovimo ožbukanu) kombinacijom blata, pljeve i ... Koji materijal bi mi preporučili za žbuku (VC 40 ili VC 50 ili neki drugi) iznutra, a koji izvana. Moram li skidati sadašnji sloj do cigle. I još imam jednu malu prostoriju građenu od blata unutar kojeg su drveni isprepleteni štapovi. Kako to riješiti. Hvala Vam unaprijed.

ODGOVOR

Preporučujemo VAPNENU ŽBUKU, uz obavezan VAPNENI ŠPRIC na zidovima od cigle dok na dijelovima gdje su hrastovi stupovi i za prostoriju s drvenim štapovima je obavezna postava nosača žbuke (mrežica od isteg metala ili pocinčani punktirani rabic).

Matija P / 22.2.2024. 21:52:01

Poštovani, Planiramo obnoviti škarpu i nanjeti završni sloj u boji. Dali je TERAKRIL Z u takvom slučaju dobar izbor ili preporučate neki drugi izbor? Škarpa je izložena svim vanjskim vremenskim uvjetima (kiša, sunce, snijeg..) Nalazimo se u okolici Zaprešića. Zahvaljujem uz lijepi pozdrav.

ODGOVOR

Kod potpornih zidova problem vlage i odvajanja žbuke ne nastaje smo zbog vanjskih vremenskih utjecaja nego i zbog kapilarne vlage koja se javlja u konstrukciji zida zbog njegove stalne izloženosti tlu. Zbog toga preporučamo obradu zida visokoparopropusnom SOKL ŽBUKOM uz pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM i obaveznu postavu kapa na horizontalni dio.

D K / 21.2.2024. 21:25:45

Poštovani, Adaptiram stari stan koji ima drvenu međukatnu konstrukciju. U planu mi je izvaditi šutu te na daske postaviti građevinusku foliju i lagani beton. Površina prostorije je 510x380cm, visina betonske ploče bi bila 4 cm. Da li preporučate lagani beton te ako da koliko bi bilo potrebno vreća? Hvala

ODGOVOR

Preporučamo da se za detalje izvedbe sanacije i ojačanja drvene međukatne konstrukcije, i tražene karakteristike betona obratite projektantu. Samoborka d.d. u svojoj ponudi ima suhe betone pogodne za primjenu u radovima sanacije i obnove, uključujući i LAGANI BETON 12, tlačne čvrstoće C12 (≥ 12 N/mm2), potrošnje cca 1100 kg/m3.

Marko K / 21.2.2024. 12:32:14

Pozdrav, Koje proizvode i proceduru predlazete za obnovu, bojanje i zastitu parapeta i betonskih stupova dvorisne ograde? Ima pukotina u stupovima a sam parapet izgleda trosno. Ograda je na cistini okrenuta svjevernoj strani. Zahvaljujem unaprijed.

ODGOVOR

Tehnološki postupak sanacije kao i odabir materijala ovisi o stupnju oštećenja parapeta i stupova ograde. Molimo da nam za potrebe prijedloga sanacije dostavite fotografije na kojima je vidljivo postojeće stanje.

Goran Ž / 19.2.2024. 21:03:17

Poštovani, obrtom se bavim soboslikarskim radovima. Za gletanje koristim isključivo Teranil (Extra). Kod većih sanacija zidova što mi preporučate od gotovih žbuka za sanacije neravnina (rupa i sl.) do nekoliko cm debljine? Zatim, što preporučate za rabiciranje zidova prije gletanja? Koje emulzije preporučate prije rabiciranja, a koje prije gletanja? Hvala.

ODGOVOR

Proizvod koji možete koristiti ovisi o tome kakvo krpanje planirate izvesti. Poravnanja od 3 – 30 mm možete izvesti FINOM ŽBUKOM MAX, dok za veće debljine preporučamo SANACIJSKU ŽBUKU. Rabiciranje prije gletanja nije neophodno jer ga možete izvesti i u sloju gleta. Upotreba impregnacije ovisi o tipu podloge pa za slaboupojne površine ili gips kartonske ploče preporučamo impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM dok za upojne površine preporučamo UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.

Lilija S / 15.2.2024. 22:43:52

Pozdrav! 2022 godine je ugradena termofasada- stiropor 10cm. Preostalo ugraditi zavrsnu zbuku, ali ce biti nastavljeni radovi ove godine. Posto ce proci 2 godine, moze li ici odmah impregnacija i zavrsna zbuka ili nakon 2 godine treba napraviti neke predradnje? Kuca se nalazi u Gorskom kotaru. Koju vrstu zbuke treba nabaviti (akrilnu, silikatnu, silikonsku)? Hvala na odgovoru, lijepi pozdrav.

ODGOVOR

Prije nanošenja završne žbuke potrebno je temeljito pregledati izvedeni armaturni sloj te ovisno o zatečenom stanju izvršiti eventualno potrebne predradnje. U slučaju vidljivih oštećenja armaturnog sloja (mehanička oštećenja, pukotine, vidljiva armaturna mrežica) biti će potrebno nanošenje dodatnog sloja polimer-cementnog morta a po potrebi i izvedba novog armaturnog sloja. U koliko nema vidljivih nedostataka podlogu je potrebno temeljito očistiti pranjem vodom, po potrebi prethodno površinski prebrusiti, te impregnirati odgovarajućim temeljnim premazom – MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Obzirom na lokaciju objekta preporučamo visoko vodoodbojne završne žbuke - SILIKONSKU ŽBUKU Z granulacije 1,5 mm ili alternativno akrilatnu žbuku TERAKRIL Z.

S M / 15.2.2024. 12:47:27

Postovani! Imam problem sa vanjskim zidom od opeke.Naime na vrhu zida komadi opeke su se odlomili i to je estetski jako ruzno.kuca i okolis je u starinskom stilu pa krpanje dolazi u obzir ali s cim?ili mozda neka ukrasna zbuka boje cigle za cijeli premaz gornjeg sloja zida

ODGOVOR

Potrebno je ukloniti sve slabo držeće dijelove. Sljubnice očistiti i ukloniti trošni mort do dubine od cca 2 cm, te ponovno fugirati MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE. Napominjemo da je novim mortom potrebno zapuniti sljubnice skroz u ravnini s opekom kako bi se izbjeglo zadržavanje vode na njima.

Ivica Š / 14.2.2024. 9:43:48

poštovani,molim vas informaciju koji bi materijal bio najbolji za postepeno povišenje unutarnjih stepenica sa postojećim završnim slojem kulira. Povišenje bi trebalo biti od 0 do 50 cm,izvedeno na 10-tak stepenica. Hvala!

ODGOVOR

Korekcije povišenja stepenica možete ovisno potrebnim visinama izvesti s različitim materijalima. REPARATURNI MORT G preporučamo za manje korekcije koje ne prelaze debljinu sloja od 2cm. Ukoliko imate potrebe za većim debljinama preporučamo CEMENTNI ESTRIH 30 ili čak SUHI BETON 20. Navedeni materijali su kompatibilni za primjenu na pranom kuliru.

Ivan G / 12.2.2024. 7:46:48

Pozdrav, koja je razlika između Uniterma i Samoterm F PC morta za ljepljenje?

ODGOVOR

Uniterm i Samoterm F su polimer-cementni mortovi namijenjeni za lijepljenje i armiranje toplinskog sustava. Certificirani su unutar različitih toplinskih sustava i različite su granulacije. Ono što je značajna razlika je da lijepiti i obrađivati UNITERMOM možete EPS i mineralnu vunu, dok SAMOTERMOM F uz mineralnu vunu i EPS možete lijepiti i armirati XPS.