Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M I / 17.5.2011 12:52

Lani smo čovjeku na njegovoj obiteljskoj kući radili betonsku ogradu u glatkoj oplati lučne izvednbe sa inox elementima. Kako smo mu fasadu navukli vašom silikatnom žbukom, sada bi on i ogradu navukao istom silkikatnom žbukom. Pitanje glasi: Da li nanijeti grund i Silikatnu žbuku direktno na glatki beton ili preći isti Samoterm gletom ili nećim drugim prije nanošenja grunda i silikatne žbuke. Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Betonske elemente koji su izloženi kiši, smrzavici, posolici ne preporučamo direktno završno obraditi SILIKATNOM ŽBUKOM. Betonske element pregletajte SAMOTERMOM ili REPARATURNIM MORTOM, pa tek onda ugradite SILIKATNU ŽBUKU. Zbog stalno prisutne kapilarne vlage obavezna ugradnja okapnih limova ili kamenih klupčica jer bez toga žbuka će se u kratkom vremenu početi odvajati od podloge.

E V / 16.5.2011 20:04

"Poštovani, prije pitanja moram pohvaliti vašu web stranicu, jer je vrlo praktična za korištenje. Izređujem manji stan koji se nalazi u staroj zgradi ( 100-150 godina ). Zidove sam ostrugao lopaticom skoro pa do same žbuke ( bilo je više slojeva boje,sigurno 6-7 slojeva različite boje ). Tamo gdje je zid (žbuka) popucala, tj. stvorile su se pukotine, iste sam proširio do materijala koji je negdje kamen, negdje puna manja cigla. Također sam negdje morao skinuti i do 1 m2 žbuke skroz do zida ( kamen,cigla) , jer sam prilikom struganja uočio više širih pukotina koje su se ispreplitale. Recimo da sam zid pripremio za daljnu obradu. Koju žbuku koristiti obzirom da je zid malo od kamena malo od cigla? Rupe promjera 1 m2 u zidu su ponegdje i dubine do 6 cm, toliko je debljina prijašnje žbuke. Da li je potrebno koristiti cementni šric ili kakvu impregnaciju prije žbukanja? Zanima me pojam ""svježe na svježe"" kod žbukanja. Moram istaknuti da sam u potpunosti nov u tom poslu,al zbog materijalne situacije prisiljen sam odraditi posao majstora :), nadam se da će to tako biti uz vašu pomoć. Znam da ide redoljed ( špric ili impergnacija, žbuka, impregnacija,glet masa-mislim da znam :( ). Uglavnom , možete mi ukazati koji materijal koristiti, kako i koliko vremena mora proći između različitih materijala? Da ne zaboravim, ima i manje rupe u žbuki, promjera cca 10 cm, dubine od 0,5 do 20 mm, čime mogu njih ispuniti? Znam da imam malo previše pitanja, al se nadam da će te mi pomoći, unaprijed zahvalan? "

ODGOVOR

Na podlogu nabaciti cementni špric 4 koji mora odstajati najmanje jedan dan. Drugi dan nanesite toplinsku žbuku (TERATERMO 100 STANDARD) u dva sloja jer odjednom nećete moći nanijeti potrebnu debljinu. Žbuka se mora sušiti minimalno 15-20 dana te je nakon toga pregletajte polimer vapnenom masom za gletanje zidova i stropova - TERANIL. Manje rupe također možete ispuniti toplinskom žbukum ili podložnom vapneno cementnom žbukom VC 40, te nakon sušenja također pregletajte TERANIL-om. Nakon sušenja od minimalno 10 dana površinu prebojite unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL u boji prema izboru iz naše ton karte.

M M / 12.5.2011 9:25

Poštovani,
molim Vas koji je omjer vapna,cementa,pjeska u žbuci VC40. Hvala.

ODGOVOR

Recepture proizvoda su poslovne tajne.

Z P / 10.5.2011 20:14

Molim hitan odgovor, naime izvođač mi je počeo postavljati fasadu od stiropora i ljepiti ploče sa samoterm-gletom. Dali uopće ta masa prema svojim tehničkim karakteristikama može služiti za ljepljene?

ODGOVOR

SAMOTERM, SAMOTERM GLET, SAMOTERM F su polimer cementne mase koje su namijenjene za lijepljenje i za gletanje toplinsko izolacijskih ploča.
Dakle SAMOTERM GLET se smije i može koristiti za lijepljenje stiropora no zbog njegove sitnije granulacije (0,8mm) potrošnja za lijepljene će biti 1-2 kg/m2 veća u odnosu na potrošnju SAMOTERM-a.
Svi naši proizvodi imaju potvrdu o sukladnosti pa tako i SAMOTERM, SAMOTERM GLET, SAMOTERM F koji su ispitani i od ovlaštene ustanove, IGH.

V V / 10.5.2011 18:13

U betonskom zidu povezanom sa spremnikom za vodu majstori su ostavili drvenu letvu kroz koju je u podrum kapala voda. Letvu smo izvadili i sada moramo sanirati rupu veliku oko 20x20 cm, i oko 25 cm dubine. Čime da je zapunimo a da bude vodonepropusno i da se dobro poveže sa starim betonom? Nakon zapunjavanja planiramo premazati izolacijom otpornom na negativan tlak. Molimo savjet, hvala

ODGOVOR

U svom proizvodnom programu nemamo masu koja bi ekspandirala i kvaliteno zatvorila tu veliku rupu a da u budućem vremenu na spojevima ne popusti i ponovno se pojavi zacurijevanje.
Mi vam možemo predlažiti da prvo rupu ispunite betonom, a spoj starog i novog betona zapunite brzoveznom hidroizolacijskom žbukom HIDRO ŽBUKA RAPID koju ćete utisnuti u spojeve te nakon toga spoj pregletajte REPARATURNIM MORT-om u d= 2-3 mm ili HIDRO ŽBUK-om.
Preporuka je također da kontaktirate SIKU ili STIG koji se profesionalno bave hidroizolacijama te da predlože kakvo drugo rješenje.

T / 10.5.2011 15:43

Da li treba impregnirati zid od ytong bloka prije nanošenja sep-a ? Sep bi se nanosio sa vanjske i unutarnje strane.
Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Impregnacija SEP-a prije nanošenja na bilo kakvu podlogu je obavezna.
Naša je preporuka da se SEP ne nanosi direktno na ytong blok već na pripremljenu podlogu koja je ili pregletana ili ožbukana tankoslojnom žbukom.

e s / 10.5.2011 7:36

kuća na moru gdje dosta puše i ima soli u zraku nanešen je cementni špric i gruba žbuka.koji je dalji postupak za stavljanje fasade htio bi bijeli sep.Dali treba fino zaribati pa onda navlačiti sep ili može odmah neki premaz pa onda sep.Majstori mi kažu da može odmah sep na grubu žbuku a drugi mi kažu da treba staviti prvo finu pa zaribati i onda navlačiti sep.Dajte mi savjet i koje materijale dalje da upotrijebim.Pozdrav

ODGOVOR

Grubu žbuku obavezno pregletajte TERATERMO GLET-om u debljini 2-3 mm, nakon sušenja podlogu impregnirajte MINERALKVARC GRUND-om i nanesite željeni SEP koji nakon 2-3 dana obavezno dodatno hidrofobirajte MINERALKOLOROM u boji prema izboru iz naše ton karte.
Pošto je objekt blizu mora, prije gletanja TERATERMO GLET-om podlogu treba obavezno dobro oprati i očetkati mekim četkama da se skine sloj soli i prljavštine, te sušiti podlogu 2-3 dana.

J Ž / 9.5.2011 12:29

Da li je 1500 kg big bag pakiranja dolomita 2-4 mm
dovoljno da se nasipa sloj debljine oko 5 cm na 3 m2.
Unaprijed hvala!

Josip Živković

ODGOVOR

Za izvedbu nasipa debljine 5 cm na površini od 3 m2 potrebno vam je 0,15 m3 , odnosno 255 kg dolomita 2-4 mm .

M K / 8.5.2011 23:24

Imam betonske staze u dvorištu koje su razdvojene fugama, onako u kocke kako smo šalovali. Sad me interesuje kako bih postavio kulir kamen u te fuge, onako da ih ispunim i da kamen lepo izgleda? Mislio sam da u fuge naspem cement maltera pa samo odgore da stvim kamen i malo ga zataškam da stoji i da se vidi.

Hvala i veliki pozdrav :)

ODGOVOR

Ako želite u fuge između betona staviti kamen, a da izgleda kao kulir potrebno je napraviti smjesu kulira prema izboru boje, granulacije i cementa tj. zamiješati u omjeru 1:1 te onda gotovi materijal izliti u postojeće fuge.

D K / 7.5.2011 22:58

Poštovani,da li je potrebno na natkrivenoj terasi prije lijepljenja pločica izvesti hidroizolaciju prije glazure i da li je potreban holker na spajanju sa zidom?Kuća nema fasadu.

ODGOVOR

Ako je natkrivena terasa dobro izvedena tj. nema zacurijevanja na spojevima, nije potrebno izvoditi hidroizolaciju, već keramiku lijepite fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS ili TERATEKT F. Preporučamo izvedbu holkera na spoju terase i zida objekta zbog dodatne zaštite i eventualno moguće pojave zacurijevanja.